Geçen haftaki yazımızda erkeklerde yüz çizgilerinin öneminden bahsetmiştik. Hastaların bu konudaki istekleri de çok önemli. Bazı erkekler bu izleri dert ederler, bazıları da sert maskülen karakterlerin varlığını arzu ederler. Erkek burnu da önemlidir, ayrı bir konudur. Mükemmel olması gerekmez, sert kemikli olması çoğu erkek için hoş da durabilir. Nefes alma problemleri, ciddi eğrilikler varsa veya herhangi bir travma ile estetik üniteler arasındaki denge çok bozulmuşsa, ameliyatla düzeltme şansı her zaman olur.
ERKEKLER YÜZLERİNİ İHMAL Mİ EDİYOR?
Kesinlikle evet. Son yıllarda yaşamın uzaması, çalışma ve sosyal hayatın çok ileri yaşlara kadar devam etmesi nedeniyle yalnız sağlıklı değil iyi de olmak zorundayız. Yüzümüzü ve her şeyi kendi doğal seyrine bırakma dönemi bitti, erkekler de bunun farkına vardılar. Kendimizi, bedenimizi iyi tanımaya başladık, neler giderek kötüleşiyor farkındalığımız arttı ve neler yapabileceğimizi araştırmaya başladık. Çizgilerin derinleşmesinin önlenmesi ve deri kalitesinin arttırılması için ameliyatsız estetik işlemlerin yapılması gerekiyor. Zamanı geldiğinde botoks ve dolgu uygulamalarını ihmal etmemek gerekiyor. Estetik Plastik Cerrahtan alınacak yardım erkeklere ve size özel planlanmalı. Botoks işleminde bile amaç mimiklerin dondurulması değil zayıflatılması olmalı. Erkek, iş ve sosyal hayatında yüz mimiklerini kullanabilmeli. Ancak güçlü yansımalar ve olumsuz görünüm zayıflatılmalı. Covid19 probleminin bittiği ve eve kapanma ve çalışma döneminin sona erdiği zaman, yeni yaşama hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bıraktığımız yerden daha iyi konumda başlamalıyız, başka şansımız yok.
ERKEKLERDE YÜZ GERME AMELİYATI
Yüz; dinamik bir organdır, istemli ve istemsiz hareket eder. Üzerindeki çizgilerin çoğu yaşlanma çizgileridir, bir kısmı da altındaki mimik kaslarının fonksiyonlarını gösteren çizgilerdir. Yüzümüzdeki onlarca mimik kası kasılarak, üstteki deriyi iterek veya çekerek mimik hareketlerine neden olur, fonksiyonları ortaya çıkarır. Ancak böyle biz duygu ve düşüncelerimizi yansıtırız; gülme, ıslık çalma, kaşlarımızı çatma, gözlerimizi yumma gibi. Altındaki kasın hareketine göre deride de bazı çizgiler oluşur. Gözümüzü kıstığımızda göz kenarında olan çizgiler böyle olur, gülerken yanağımızda olan gülme çizgisi veya kaşlarımızı yukarı kaldırırken alnımızda olan enine uzun çizgi gibi. Yüzümüzdeki diğer çizgiler de yaşlanmaya, yer çekimine ve derinin yıpranması ile ilgili olanlardır. Sonuçta hiç çizgi olmaması da arzu edilen bir şey değildir.
Normal durduğunuzda yüzünüzdeki çizgileri değerlendirin. Aynanın karşısına geçip bakın. Yüzünüzdeki çizgiler az gözüküyor ve derinlikleri de az ise iyisiniz demektir. Bir de mimik yaparken bakın, çizgilerin sayısı arttı mı ve derinlikleri nasıl? Belli bir yere kadar bu normaldir. Ancak normal durduğunuzda da alnınızda sizi sinirli, kızgın gösteren çizgiler duruyorsa ve mutluyken yüzünüz sizi mutsuz gösteriyor veya yüz çizgileriniz sizi sinirli gözükmenize neden oluyorsa problem var demektir. Bunu anlamanız çok kolay, böyle bir durumda insanlarla konuşurken yanınızdan kısa sürede kaçarlar. Çünkü yapı olarak olumsuz imaj veren insan, rahatsız edicidir ve insanları kaçırır. Kimse kendisine kızgın bakan, negatif enerji taşıyan birinin yanında uzun süre kalmak istemez.
Buradaki temel sorun yüzümüzün ruhumuzu yansıtıp yansıtmadığı veya ne kadar yansıttığıdır. Sizi yansıtmadığını düşündüğünüzde rahatsızlanmaya ve çözüm aramaya başlarsınız. Bu ileri seviyedeyse yüz germe ameliyatına kadar giden estetik cerrahi yardım sizi bekliyor demektir. Yüz ameliyatları özellikle erkeklerde çok farklı tekniklerde ve gerektiği kadar yapılmalıdır. Bazı erkekler, pozitif değişimin hepsini ister, bazıları da biraz iyileşmeyi yeterli bulur. Burada bırakılacak ameliyat izleri ve elde edilecek sonuç çok önemlidir. Bütün detaylar en ince ayrıntısına kadar tartışılmalıdır. Hastanın iyileşme için ayırdığı süre, oluşan değişimin ne kadar istendiği ve bunun özel, sosyal ve meslek hayatına pozitif yansımalarının her hasta için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Gergin bir yüz değil, yıpranmışlıkların azaltıldığı karakterli, dinamik ve yaşının biraz altında etkileyici bir yüz hedef olmalı.
BOYUN: ÇİZGİLER VE SARKIKLIK MI, YOKSA YAĞ DOLU KALIN BOYUN MU?
İkisi de problem. Zayıf olanlarda derideki sarkma ve buruşukluk hoş olmayan bir görüntü verebilir. Bu yaşlılık olarak algılanır. Bu durumda, kulak önündeki çizgiden kulak arkasında tüm ameliyat izini gizleyebileceğimiz şekilde bir ameliyat planlarız. Boyundaki bir diğer problem boyun ve çene altında yağ toplanması ile ikinci bir boyun görüntüsünün ortaya çıkması ve çene altı çukurunun ortadan kalkmasıdır. En büyük sıkıntılardan biri çene konturunun kaybolması yanında gömlek giydiklerinde yakanın üzerine biriken ikinci boyun gibi bir kitle varlığıdır. Burada yapılacak ameliyatta, çene konturunun ortaya çıkarılması ve boyuna şekil verilmesi için yağ dokusunun alınması ile beraber fazla olan boyun derisinin çıkarılması yapılır. Liposakşın veya yağların cerrahi alınması ile beraber boyun germe ameliyatı yapılır.
HERHANGİ YAŞ SINIRI VAR MI?
Her yapılan estetik cerrahinin kendine özgü yaş kısıtlamaları veya öncelikleri vardır. Mesela bir erkek çocukta kepçe kulak ameliyatını 7 yaş civarında yaparız. Bilimsel anlamda gelişimsel olarak çocuklarda bu yaşlarda kulak gelişiminin yaklaşık olarak 80-85'ini tamamlamıştır, yani bu ameliyatın kulağın gelişimine zararı olmayacaktır. Burun estetiği için ise 18 yaşına kadar beklenmesi gerekir. Hem kemik kıkırdak gelişimi tamamlanmalı, hem de yasal olarak yüzünde olacak bu ameliyat kararının çocuk tarafından verilmesini sağlayacaktır. En sık yapılan ameliyatlardan jinekomasti de 18 yaş öncesinde travmatik olmadan yapılması mümkündür. Orta yaşlarda en çok istenen ameliyatlar genellikle kaşların düşmesi, göz kapağı ve yağlanmalara bağlı vücut şekillendirme ameliyatlarıdır. Saç ekimini de unutmamak lazım. Orta yaş sonrasında ise göz kapağı ve kaş ameliyatları yanında, boyun ve yüz germe ameliyatları, vücut şekillendirme ameliyatları en çok istenenlerdir.