İngiltere'de rastlanan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirlenen yeni tip koronavirüsün mutasyon geçirmiş ve daha hızlı yayılan yeni türün görüldüğü ülke sayısı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mutasyona uğrayan virüsün 60 ülkede tespit edildiğini duyurdu. Virüsün İngiltere'de ortaya çıkan türü gibi daha bulaşıcı olduğu düşünülen Güney Afrika varyantının ise toplam 23 ülke ve bölgede görüldüğü belirtildi. Dünya genelinde Kovid-19 salgınında vaka sayısı 96 milyon 600 bini geçerken, mutant virüsün ilk tespit edildiği ülke olan İngiltere'de 3.4 milyondan fazla vaka tespit edildi. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'nın ardından ABD'de salgının en çok etkilediği eyaletlerden biri olan Kaliforniya'da virüsün daha bulaşıcı olabileceği belirtilen yeni bir varyantı bulunmuştu. "L452R" adı verilen varyantın özellikle Los Angeles kentinde ilk dalgaya kıyasla daha hızlı yayıldığı kaydedilmişti.
'AŞILAR ETKİLİ'
Milliyet'te yer alan habere göre, Ocak ayı başında Pfizer/BioNTech aşısının, İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan virüsün mutasyonuna karşı etkili olduğu açıklanmıştı. Pfizer'dan aşı bilimcisi Phil Dormitzer, aşının hem İngiltere hem de Güney Afrika varyantında tespit edilen "N501Y" isimli mutasyonu nötralize ettiğini söylemişti. "Toplamda 16 farklı mutasyon test edildi ve hiçbirinin gerçekten önemli bir etkisi olmadı. Bu iyi haber" diyen Dormitzer, "Bu durum 17'nci mutasyonun etkisi olmayacağı anlamına gelmez" uyarısında bulunmuştu.
DÜNYADA 46.2 MiLYON DOZ UYGULANDI
Tarihin en büyük aşılama kampanyası tüm dünyada hızla sürüyor. Aşılama kampanyalarında şimdiye kadar 51 ülkede 46.2 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, 15.6 milyon doz aşı uygulamasıyla ABD, 9 milyon dozla Çin ve 6.2 milyon dozla Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. Aşılama kampanyaları sürerken 30 ülkede uygulanan BioNTech/Pfizer'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı ile ilgili doz tartışmaları da sürüyor. Daha önce Pfizer/BioNTech'e ait 5 dozluk şişelerin içinden 6 dozluk aşı çıkabileceği belirtilmiş ve bu ekstra dozların kullanımı Amerikan Gıda İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından tavsiye edilmişti. Fransa, Almanya ve İsviçre'de 6 doz yerine 5 doz kullanılıyor. Bunun da milyonlarca dozun çöpe gitmesine neden olduğu ifade ediliyor.
ENJEKTÖR YOK
Fransız yetkililer şişelerden 5 dozdan fazlasının çıktığını kabul etti ancak aşının dozunu artırmayı sağlayan bir mililitrelik enjektör sahip olmadıklarını açıkladı. Almanya'daki uzmanlar ise ülkenin bazı bölgelerinde bu şırıngaların olduğunu ancak ülkedeki birçok sağlık kuruluşunda mevcut olmadığını ifade etti.
İsviçre'deki denetleyici kuruluş Swissmedic, Pfizer/ BioNTech aşısından sadece uygun şırınga ve dikkatli müdahale ile 6'ncı dozun çıkarıldığını belirterek, "Kullanabildiğimiz doz sayısı ortalama olarak 6'nın altında. Eğer imkân varsa 6 doz aşı çıkarılıyor. Aşı çok yoğun ve kontrol etmesi zor" açıklamasını yaptı.
Diğer yandan Almanya, İsviçre ve Fransa'nın aksine bazı ülkeler Pfizer/BioNtech aşısını son damlasına kadar değerlendiriyor. Danimarkalı sağlık yetkilileri, aşıdan 6'ncı hatta 7'nci dozu çıkardıklarını ve sayede 250 bini aşkın kişiyi aşıladıklarını duyurdu. Hollanda'da ise aşının 6'ncı dozunun kullanılmasıyla aşılanan sağlık çalışanlarının 33 binden 39 bine yükseldiği aktarıldı.