Kanser tedavisi gören çocukların minicik bedenlerine yüklenen ağırlığa bir de Covid- 19 eklenmesin diye nelere dikkat edilmeli? Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Vesile Çorapcıoğlu, kanser tedavisinin aksamaması için bu çocukların pandemiden korunması gerektiğini vurgulayarak önlemleri anlattı…
Dünya ve ülkemiz maske, mesafe ve temizlikle yeni tanıştı. Halbuki kanser nedeniyle tedavi gören çocuklarımız kemoterapilerine başlandığı günden itibaren maske ile nefes almayı, yaşıtları çocukların oynadığı oyunlara, kalabalıklara ve akrabalarına mesafe koymayı ve temizlik kurallarını ezber ediyorlardı. Bu nedenle biz kliniğimizde isimlerini 'maskeli kahramanlar' koymuştuk.
Pandeminin ortaya çıktığı ilk dönemlerde hem kemoterapi gören çocuklar ve aileleri, hem de hekimler sorularla boğuştu. Çocukların Covid-19'u rahat atlattığına dair bilgilere rağmen tedirginlik yaşandı. Kanser tedavisi sırasında alınan kemoterapi nedeniyle çocukların kan değerleri düşer ve bağışıklık sistemi zayıflar. Ülkemizde kanser tedavisi görürken Covid- 19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakım ihtiyacı olan çocuklar oldu. Yani zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle kanser tedavisi gören çocukların Covid- 19 enfeksiyonunu ağır geçirme riski çok yüksek olabilir.
Hastalığı hafif geçirseler bile bu süreçte onkolojik tedaviye ara veriliyor. Çocuğa bakım veren kişilerin de Covid- 19'a yakalanmaları halinde tüm tedavi sürecin alt üst oluyor. Şöyle ki hasta yakınlarında Covid-19 testinin pozitif çıkması halinde çocuğa da test yapılıyor ve klinik bulguları enfeksiyon açısından izleniyor. Bu durumda onkolojik tedavide en az 15 günlük bir aksama yaşanabiliyor.
BİTKİSEL ÜRÜNLERE BAŞVURMAYIN
COVID-19 sürecinde kemoterapi alan çocuklar ve aileler için uyulması gereken kuralları şöyle sıralıyor:
1 Hastanede ve evdeyken bile çocuğunuz ve kendiniz maske takın. Çocuğunuzu kendinizden ve hekimlerden bile koruyun.
2 Çocuğunuzun yaşıtı, arkadaşı bile olsa hiçbir ziyaretçiyi evinize ya da yanınıza kabul etmeyin, unutmayın ki her temas riski artırır.
3 Özellikle dışarıyla irtibatta olan aile üyelerinin eve girdikleri anda kıyafetlerini değiştirmesine önem verin. Bu kişiler dışarıdan gelince banyo ve dezenfektanlı el temizliği yapmalı ve hasta çocuğunuzla mesafeye dikkat ederek maskeli şekilde görüşmeli.
4 Kemoterapi sürecinde doktorunuz tarafından çocuğunuz için önerilen ağız bakımı başta olmak üzere tüm temizlik işlemlerini aksatmadan yapın.
5 Kemoterapi alan çocuklarda tedavinin başından itibaren önerilen beslenme tarzının dışına çıkmayın. Vitamin ve immün sistemi güçlendiren ilaç veya bitkisel ürünleri doktorunuza sormadan kullanmayın.
6 Her yakınmayı ciddiye alıp mutlaka doktorunuza başvurun. 7C ovid-19 aşısı uygulamaya girse bile kemoterapi alan çocuklarda tedavi sürerken veya bitiminden sonraki ilk 3 ayda (çok özel durumlar olmadıkça) aşılamanın canlı aşılar için faydadan çok zarar getireceğini, inaktif aşılarda ise herhangi bir bağışıklık oluşturması ihtimalinin düşük olduğunu bilin.