Mide şikayetlerinde ya da mideye dokunma ihtimali olan bir ilacın yanına kolayca yazılan mide koruyucu ya da tıbbi ismi ile proton pompa inhibitörleri (PPI) gerçekte masum mu? Bu sorunun yanıtını İç Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Filiz Gültekin Tırtır şu sözlerle açıklıyor…
Mide koruyucu ya da tıbbi ismi ile proton pompa inhibitörleri maalesef ki masum değil. Sindirimin doğru başlayabilmesi için midemizde asit bir ortama ihtiyacımız var. Oysa PPI'lar mide hücrelerin asit üreten mekanizmasını geri dönüşümsüz olarak bozuyor. O hücrenin ömrü tamamlanıp yerine yeni bir hücre gelene dek midede yetersiz mide asidine sebep oluyor. Bu durum yetersiz sindirimin ve yetersiz emilimin yanı sıra ağız yoluyla aldığımız patojen mikrorganizmaların da bağırsağa kolayca geçerek örneğin salmonella, clostridium diff. gibi bağırsak enfeksiyonlarına neden oluyor. Midede yetersiz sindirilen besinler bağırsakta disbiyoza ve siboya sebep olabiliyor. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar PPI kullanımının pankreas kanseri, demans ve kronik böbrek yetmezliği riskini artırdığını gösteriyor.
ZERDEÇALDAN FAYDALANIN
"Peki mide şikayetlerimiz için alternatif ne yapalım?" derseniz işte size önerilerim:
Yine her şey beslenmeyi düzeltmekle başlıyor. Düşük karbonhidratlı beslenme önemli.
Melatonin
Meyan kökü
Aleo vera
Çinko
Zerdeçal
Quercetin
D-limonen kullanılabilecekler arasında.
MİDE İLACI BİRDEN BIRAKILMAZ!
İç Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Filiz Gültekin Tırtır, sözlerine şöyle devam etti; "Uyarmam gereken bir nokta var ki çok önemli; 5 yıldan uzun zamandır mide koruyucu kullananlar, mide fıtığı olanlar, barrett özefagusu olanlar mide ilacını birden bırakamazlar. Aksi takdirde mide kanaması gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu hastalar için mide koruyucunun doktor kontrolünde ve diğer desteklerle birlikte uzun zamana yayarak kesilmesi gerekiyor."