Yaşamsal fonksiyonları devam ettirmek için beyin ve kalp gibi organların önemi büyüktür. Ancak bu organlar kadar yaşamımızı etkileyen diğer önemli organımız ise bağırsaklar ve içindeki bakterilerdir. İnsan vücudunda sayısız bakteri bulunur ve bu mikororganizmaların büyük bir çoğunluğu doğduğumuz anda sahip olduğumuz yararlı bakterileri içerir. Yaşam boyu da kişilerde sabit kaldığından, bu açıdan doğum şekli ve beslenme biçiminde önemli rol oynuyor. İnsan vücudunda yararlı ve zararlı bakterilerin denge içinde olması bakımından probiyotikler önem kazanıyor. Peki, probiyotik nedir? Probiyotik besinler ve faydaları nelerdir? Probiyotik tam olarak ne demek? Probiyotik ne işe yarar? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…
PROBİYOTİK NEDİR?
Probiyotikler sindirim sistemimize erişen ve vücudun besin kaynaklarını emilimi ve enfeksiyonlarla savaşını desteklemeye yardımcı olan bakterilerdir. Vücudunuzun tüm alanları için hücrelere birçok sayıda bağırsak bakteri molekülü gönderdiğinden bağırsakların insan sağlığına olan etkisi her açıdan bakıldığında önemli bir yere sahip. Hem fiziksel hem de ruh sağlığı açısından vücut için gerekli olan probiyotikler, vücudun ikinci beyni olan bağırsaklar için yeterli miktarda ve bazı yolarla alınması önem taşıyor.
PROBİYOTİK NE DEMEK?
Son günlerde probiyotiklerin insan sağlığına ne derece etki ettiği konusunda gerek medyada çıkan haberler, gerekse uzmanların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda hak ettiği değeri görmeye başladı. Bilinen önemli özelliklerinden biri ise sindirim sitemi ile bağlantılı faydalı bakterilerin düzenlenmesine destek olan takviye olmalarıdır. Genellikle fermente besinlerin tüketilerek vücuda kazandırılmasını ifade eder. Probiyotik türleri olarak karşımıza çıkan lactobacillus, bifidobacterium ve saccharomyces boulardi gibi pek çok faydalar sağlayan ve bu şekilde sınıflandırılan probiyotikler, İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ishal ve diğer sindirim sistemi problemleriyle mücadele ederler.
PROBİYOTİK YOĞURT MAYASI
Fabrikada işlem görerek üretimi sağlanan yoğurtlar UHT ya da çeşitli pastörizasyon prosedürlerinden geçerek içindeki vitamin ve minerallerin birçoğunu kaybederler. Tam da bu noktada üzücü olan yoğurdun yapım aşamasında bahsedilen prosedürlerden geçmesi ile probiyotiklerin ölmesi ve mayalanan yoğurdun aslında probiyotik içermiyor oluşudur. Tükettiğiniz yoğurdun doğal probiyotikler açısından zengin olması için güvenilir kişilerden alacağınız doğal süt ile evde kendi ev yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz ancak buna ayıracak vakti olmayanlar için probiyotik yoğurt mayası da mevcut. Eczanelerden temin edebileceğiniz 10 milyar canlı probiyotik ve 1 gr. maya içren yoğrut mayaları ile probiyotikten zengin yoğurdu evde mayalama imkanı bulabilirsiniz.
PROBİYOTİK NE İŞE YARAR?
Yapılan birtakım araştırmalar neticesinde, bağırsaklarda yaşayan bakterilerin var olduğu ve bu mikrofloranın (bağırsaktaki bakteri topluluğu) bireyleri çeşitli hastalıklara karşı koruma ve oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu görevi gördüğünü gösteriyor. Probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin, bakteri dengesinin korunmasına destek oluyor. Bilimsel araştırmalar, probiyotiklerin bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğu ve bağırsak sağlığı açısından son derece önemli etkileri olduğunu aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye kadar pek çok yararı olduğu yönündedir.
PROBİYOTİK BESİNLER VE FAYDALARI
Bazı antibiyotik tedavileri, ortadan kaldırmaları gereken kötü bakterilerle birlikte iyi bakterilerin ölmesine de zemin hazırlar. Bu, mide rahatsızlığı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Probiyotikleri besin yolu ile almak kaybedilen iyi bakterileri kazanmaya ve meydana gelen semptomları azaltmaya olanak sağlar. Ancak probiyotik besinlerin yararları bunlarla sınırlı değildir. Sindirim sistemi bozuklarının giderilmesi, ishalin önlemesi ve tedavisini sağlama, bazı alerji ve egzamanın şiddetini azaltma, karın yağları ve kilo kaybı gibi faydaları ile insan sağlığı için kesin suretle gereklidirler. İşte yararlı probiyotikleri gıdalarla almanıza yardımcı olacak probiyotik besinler;