77 yaşındaki 2 çocuk annesi Ümmügül Gökbayrak, 7 ay önce eşini KOAH nedeniyle kaybetti. 40 yıllık çok mutlu bir evlilikleri olduğunu ve eşini kaybettikten sonra da maalesef hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyen Ümmügül Gökbayrak, "Eylül ayında kızım, yardımcımız ve ben COVID-19'a yakalandık. Yapılan tetkiklerde akciğerlerimde biraz buzlanma görüldü ve 14 gün hastanede tedavi gördüm. Hastaneden çıkınca da 15 gün evde karantinada kaldım. Sonrasında akciğer tomografisi çekildi ve doktor akciğerimde nodül olduğunu, bu konunun araştırılması gerektiğini söyledi. İleri görüntüleme yöntemleri uygulandı ve nodülün mutlaka alınması gerektiğini söyleyerek beni bu işin uzmanı olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Altan Kır'a yönlendirdi. Altan Hoca hayatımı kurtardı" dedi.
AMELİYAT İKİ AŞAMALI OLDU
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Prof. Dr. Altan Kır'ın bu süreçte kendisine büyük moral verdiğini anlatan Ümmügül Gökbayrak, "Altan Bey, ameliyatın iki aşamalı olacağını söyledi. Önce nefes borusunun etrafındaki lenf bezlerinden biyopsiler yapılacağını ve aynı anda bu biyopsilerin inceleneceğini iletti. O bölgelerden biyopsiler alındı ve patolojiye gönderildi. Çok şükür kanser oralara sıçramamıştı. Aynı seansta robot yardımıyla sol akciğerimin üst lobu alındı ve lenf bezleri temizlendi. Altan Hoca ameliyatımı robot yardımlı cerrahi ile gerçekleşti, çok rahat bir ameliyat geçirdim ve çok çabuk iyileştim" dedi.
"15 YIL ÖNCE SİGARAYI BIRAKTIM"
Sebze-meyve ağırlıklı ve sağlıklı beslenmeye dikkat ettiğini anlatan Ümmügül Gökbayrak, "Eskiden sigara içiyordum, 15 yıl önce bıraktım. Gün içinde kendimi kitap okuyarak, yürüyüş yaparak, el işi yaparak oyalarım. Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum. Tedavi sürecinde insan mutlaka kendini oyalamalı, hayata küsmemeli. Kitap okumak çok güzel bir şey. Kendinizi çok fazla dinlememelisiniz. Evham yapmamak için özellikle kitap çok yardımcı" dedi.
"ROBOTİK CERRAHİ İLE KISA SÜREDE NORMAL HAYATINA GERİ DÖNDÜ"
Prof. Dr. Altan Kır (Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Cerrahisi Uzmanı)
"Ümmügül hanım, COVID-19 geçirmiş ve bu nedenle çekilen akciğer tomografisinde sol akciğer üst lobunda yaklaşık 2 cm'lik bir nodül görülmüştü. Nodülün radyolojik özellikleri akciğer kanserine benziyordu. İleri tarama ve görüntüleme yöntemleriyle bu nodülün kötü huylu olduğunu gösterdik. Ameliyat olabilmesi için gerekli test ve tetkikleri yaptıktan sonra operasyona aldık. Öncelikle nefes borusunun etrafında şüpheli lenf nodlarında sıçrama olabileceğini düşünerek 'videomediastinoskopi' dediğimiz yöntemle lenf bezlerinden biyopsiler aldık ve ameliyat sırasında patolojik incelemeleri yapıldı. Sıçrama olmadığını gösterdikten sonra hastanın sol göğüs kafesine 4 adet delik açtık. Robotu hastaya yanaştırıp 'konsol' dediğimiz bölümde joystick benzeri aletleri kullanarak ve hastanın içini üç boyutlu olarak görerek operasyonu tamamladık. Bu yöntemin hastaya faydası, ameliyat sonrası daha az ağrı çekmesi, kısa sürede iyileşmesi ve daha az komplikasyon görülmesini sağlamaktır. Cerrah açısından da üç boyutlu, yüksek kalitede görüntü, görüntülerin büyütülebilmesi, kullanılan aletlerin hareket kabiliyetinin yüksek olması gibi avantajları vardır. Ayrıca özellikle kanser ameliyatlarında lenf bezlerinin temizlenmesi robot yardımlı cerrahide daha iyi olmaktadır. Hastamızın ameliyatı yaklaşık olarak 2 saat kadar sürdü. Sorunsuz bir ameliyat sonrası süreç geçirdi. Ameliyat sonrası üçüncü günde kendisini taburcu ettik. Patolojisi en erken evre akciğer kanseri olarak raporlandı. Bunun üzerine onkoloji uzmanlarımızla birlikte değerlendirdik ve hastamızın ek bir ilaç almadan takip edilmesine karar verildi. Bilindiği gibi COVID-19 virüsü özellikle solunum sistemini tutmaktadır. Bu nedenle bu hastalığa yakalanan veya geçiren hastalarda kontrol amaçlı veya COVID-19'un akciğerlerde yaptığı hasarı değerlendirmek amacıyla bilgisayarlı akciğer tomografisi çekilmektedir. Bu sayede normalde solunum şikayeti olmayan akciğer kanserli hastaları erken evrede saptamak mümkün olmaktadır. Biz de bu sayede pandemi başladığından beri birçok akciğer kanseri hastasını erken evrede saptayıp ameliyat ettik. Buradan çıkarmamız gereken ders şu: Özellikle sigara tiryakisi olan ve belli bir yaşın üstünde olan kişilerde, belli aralıklarla tarama testi olarak 'düşük doz' dediğimiz az radyasyon verilerek bilgisayarlı akciğer tomografisi çekilmelidir."