Eve kapanılan bu günlerde aşırı kilo alımının önüne geçmek için beslenmede nelere dikkat edilmeli? Yağ yakıcı, zayıflamaya yardımcı ve tok tutan gıdalar nelerdir? Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, evde kal günlerinde sağlıklı ve formu koruyan tavsiye öğünler önerdi…
Sosyal izolasyonla beraber evlere kapanılan dönemin beslenme alışkanlıklarını da değiştirdiğine dikkat çeken Gökhan Taşpınar, bu dönemde genel olarak karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğini ve bu durumun hareketsizlikle beraber aşırı kilo alımına yol açabildiğini belirtti. "Beslenmemizi düzenlemek bizim elimizde. Biraz çaba ve gayretle fit halimize dönebilir ya da hep formda kalabiliriz" diyen Taşpınar, pandemi dönemi sağlıklı beslenme öğünlerini beş başlık altında toplayarak bazı uyarı ve tavsiyelerini paylaştı:
1- Sabah kahvaltısı düzenli olarak yapılmalı. Yumurta, peynir, ceviz ve sebze ağırlıklı bir kahvaltı bizi hem güne hazırlar hem de yağ yakıcı bir öğünle başlamış oluruz. Evde kalınan bu günlerde hamur işleri ve şekerden olabildiğince uzak kalmaya özen gösterilmeli.
2- Öğle yemeklerinde et menülerine ağırlık verilebilir. Yüksek protein yapısı ve zor sindirimi sayesinde gün içinde açlık hissini en aza indirmek ve gerekli enerjiye sahip olmak için idealdir.
3- Akşam yemeklerini daha çok sebze ağırlıklı beslenmeye ayırın. Sebzelerin kolay sindirimi mideyi çok yormaz ve akşam yatarken daha rahat dinlenmeyi sağlar.
4- Pandemide en büyük sıkıntıyı ara öğünler oluşturuyor. Meyve, yoğurt, yulaf, kuruyemiş gibi gıdalar tüketerek tok kalmak sağlanabilir. Bununla beraber bu gıdalar yağ yakmaya da yardımcıdırlar.
5- Gün içinde bolca su tüketimi yapılmalı. Ayrıca bitki çayları özellikle yeşil çay yağ yakımı için de yardımcı olacaktır.
YAĞ YAKICI VE TOK TUTAN BESİNLER NELER?
"Evde kalınan bu dönemde beslenmede özen gösterilecek en önemli konu, yüksek karbonhidrat tüketimini olabildiğince düşürmektir" diyen Gökhan Taşpınar, ekmek, makarna, hamur işleri ve şekerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğini söyledi. Yağ yakan ve tok tutan besinlerin tüketimini öneren Taşpınar, "Yumurta, süt ürünleri (Süt, peynir, yoğurt), yağlı balıklar (özellikle somon), avokado, kuruyemişler (özellikle ceviz ve badem), keten tohumu, yulaf, elma, armut, sirke, yeşil çay, tarçın, zencefil, kırmızı biber ve Hindistan cevizi yağ yakıcı, tok tutan besinlerdir. Gün içinde ana ve ara öğünlere bu gıdalardan makul porsiyonlarda elden geldiğince ekleme yapılabilir" ifadelerini kullandı.