Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği koronavirüs hastalığı önemli derecede sağlığımızı tehdit ediyor. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tek başına tedaviye iyi geleceği düşünülen bir besin maalesef bulunmuyor. Ancak dengeli bir beslenmenin bağışıklığı güçlendirmesi açısından bu süreçte bizlere destek olduğu kanıtlandı. Diyetisyen Nazile Nur Temur, Covid-19 pandemisinde nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu…
KARBONHİDRATIN MİKTARI ÖNEMLİ
Bu dönemde bizlere vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin taze, mevsim sebze ve meyveleri yardımcı olacaktır. Mutlaka beslenmemizde mevsim sebzelerine ve meyvelerine yer vermeliyiz. Aslında burada bahsedilen; her besin ögesinin (protein, karbonhidrat, yağ), antioksidanlardan zengin taze meyve-sebzelerin ve süt grubunun bulunduğu dengeli bir öğündür. Buna ek olarak içerisinde bulunduğumuz durum (stres, kaygı) bizleri karbonhidrat içeriği yüksek besinlere doğru itmektedir. Miktarını kontrol ederek tükettiğimiz doğru karbonhidratın bize bir zararı yoktur.
BEYAZ YERİNE TAM TAHILLI EKMEK
Glisemik indeksi (besinin kan şekerini yükseltme hızı) yüksek besinler yerine, glisemik indeksi düşük besinleri tüketmemiz sağlığımız için metabolik olarak oldukça önemli. Beyaz ekmek yerine glisemik indeksi düşük olan tam tahıllı ekmek tüketimi bu noktada daha doğru bir tercih olacaktır. Aynı zamanda karbonhidrat ihtiyacımızı sadece ekmek, beyaz un gibi besinlerden karşılamıyoruz. Hem karbonhidrat hem de protein içeriği olan kurubaklagillere de bu noktada şans verebiliriz. Yeterli lif ve protein alımı açısından haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketimi önerilmektedir.
SOMON VEYA TON BALIĞI TÜKETİN
Bu dönemde sağlıklı yağ tüketimi ve omega-3 açısından balık tüketimine de önem vermeliyiz. Yapılan araştırmalar sonucunda; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğu vurgulanmıştır. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
BİTKİ ÇAYLARINDAN FAYDALANIN
'Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'ne göre sağlıklı bir tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi önerilir.
Bu dönemde her zaman olduğu gibi yeterli su tüketimi oldukça önemlidir. Kilo başına 30 ml. olacak şekilde hesaplayarak siz de tüketmeniz gereken su miktarını hesaplayabilirsiniz.
Buna ek olarak metabolizmanızı canlı tutmak için bitki çayları (yeşil çay, kiraz sapı çayı, beyaz çay gibi) tercih edebilirsiniz.