Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, "Güçlü bir bağışıklık sistemi iyileşme sürecinde en iyi savunmamız. Her besinin içerdiği enerji, protein, vitamin ve mineral içerikleri farklıdır. Besinlerin birlikte ve doğru şekilde tüketilmeleri vücuttaki kullanılabilirliklerini arttırarak bağışıklık sistemini destekler" diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, karantina sürecinde beslenmenize katkı sağlayacak tarifler verdi…
Tarif 1: Narlı kefir
1 su bardağı kefir (200 ml.)
½ küçük boy nar (100 gr.)
½ çay kaşığı tarçın
2 tam ceviz içi
Blenderdan geçirilerek ara öğünde tüketilir. Kefirin protein, kalsiyum, probiyotik içeriği; narın zengin C vitamini ve antioksidan içeriği; cevizim omega-3, selenyum, çinko ve E vitamini içeriği bağışıklık sisteminizin desteklenmesine yardımcı olacaktır.
Tarif 2: Brokoli ve pancarlı salata
½ küçük bağ brokoli
1 küçük boy pancar
1 küçük boy havuç
1 yemek kaşığı nar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
½ limon suyu
Bir kabın içerisine su kaynatın. Brokolinizi yıkayıp süzgece alın. Kaynayan suyun üzerine yerleştirin. Üzerini kapak ile örtün ve 10 dakika bekletin. Buharda pişirme yöntemiyle brokolinin vitamin/mineral kaybını minimize etmiş olacaksınız. Pancarı yıkayın, kabuklarını soyun ve haşlayın. Havucun kabuklarını soyun. Tüm sebzeleri bölerek salata kabınızda karıştırın. Sosu için; 1 diş sarımsağı rendeleyin. (Sarımsağın içerisindeki allisin bağışıklık hücrelerini güçlendirir. Sarımsağın ezilerek çiğ olarak tüketilmesi allisin içeriğini zenginleştirerek emilim kalitesini arttırır.) Zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırarak salatanızın üzerine dökün. Üzerine nar ilave ederek ana öğününüzde et/tavuk/balık gibi kaliteli protein kaynaklarınızın yanında tüketin.
Tarif 3: Ispanak ve muzlu shake
1 küçük boy muz (75 gr)
1 silme çay kaşığı zencefil
1 küçük boy elma (100 gr)
10 adet çiğ badem
½ demet ıspanak
400 ml su
Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek kıvam verilir. Katı besinleri tolere edemediğiniz günlerde gereksinim duyduğunuz vitamin/mineralleri sağlayabilmek için tüketilebilir.