Her geçen gün daha da yaygınlaşan ve çemberin hızla daraldığı yüzyılın salgın hastalığı Covid- 19 enfeksiyonu kapınızı çaldıysa karantina sürecinde bağışıklığınızın güçlü olması çok büyük önem taşıyor. Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, karantina sürecinde beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Öğün düzenini ihmal etmeyin
BU dönemde tat ve koku alma duyunuzdaki değişimlerden ötürü iştahınız olumsuz etkilenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki günlük enerji, protein, vitamin/ mineral gereksinmesinin karşılanması, bağışıklık sisteminin desteklenebilmesi için oldukça önemlidir. Ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz E vitamini, çinko, selenyum kaynağı olan badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar yutma güçlüğünüz yoksa günlük rutininize mutlaka eklenmeli. Kahvaltıda tercih edeceğiniz kaliteli protein kaynağı olan yumurta, içeriğindeki A vitamini ve demir içeriği ile bağışıklık sisteminizin desteklenmesine ve günlük protein alımınızın sağlanmasına yardımcı olacaktır. Yanına ekleyeceğiniz mevsim yeşillikleri (maydanoz, tere, roka, biber) hem demir emiliminizin artmasına hem de günlük C vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Yeterli protein alımını sağlayın
ANA öğünleriniz mutlaka yumurta, peynir, et, tavuk, balık, hindi, kurubaklagiller gibi protein kaynaklarından zengin olmalı. Ana öğünlerinizi tüketemiyor ve yeterli protein alamıyorsanız ara öğünlerinizde süt, kefir, ayran, yoğurt, badem, ceviz, fındık gibi enerji ve protein içeriği yüksek besinlerden faydalanın.
Sıvı alımınıza dikkat edin
TEDAVİ döneminde kullanılan ilaçlar, ter ve dışkı ile kaybedilen sıvı miktarı göz önünde bulundurulduğunda toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında yeri oldukça elzem olan su tüketimi ihmal edilmemelidir. 30 mL/kg hesaplamasıyla günlük tüketmeniz gereken su ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz.
Mevsim sebzelerinin tüketimini artırın
MEVSİM sebzelerinden brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, pazı, turp çeşitleri, sarımsak, soğan; içerdikleri sülforafan adlı bileşen sayesinde bağışıklık sisteminizi destekleyici rol üstlenecektir. Haftada 2-3 kez bu sebzelerin yemeklerini pişirebilir veya salatalarınızda bolca limon ilavesiyle tüketebilirsiniz. Havuç, pırasa, kereviz, ıspanak, pancar, marul, roka, nane, maydanoz, tere ise günlük beslenme düzenimizde olması gereken diğer mevsim sebzeleridir.
Çinko içeriği zengin besinleri tercih edin
ÇİNKO mineralinin yetersizliğinde bağışıklık sisteminin baskılanması, iştah ve tat duyu kayıpları kaçınılmaz olmaktadır. Çinko içeriği zengin yumurta, deniz ürünleri, et ve ürünleri, tam tahıllar, kurubaklagiller, badem, ceviz gibi besinleri günlük beslenmenize ekleyerek bağışıklık sisteminizi, iştah ve tat duyunuzu destekleyebilirsiniz.