Covid -19 enfeksiyonu verdiği hasarla tüm dünyada insanlığı tehdit eden bir salgın halinde devam ederken, bu enfeksiyona karşı alınacak en küçük önlem bile önem kazanıyor. Covid-19 enfeksiyonuna yakalanan kişilerin vitamin D3 seviyeleri düştükçe enfeksiyon şiddetinin daha ağır seyrettiği saptandı. Ayrıca bu enfeksiyondan hastaneye yatışı gereken hastaların vitamin D düzeylerinin yatış gerektirmeyenlere göre daha düşük olduğu da gözlendi. Buna bağlı olarak akıllara tek bir soru geliyor: D vitamini Covid-19 enfeksiyonunu engeller mi? Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, Covid-19 ve D vitamini ile ilgili şu açıklamaları yaptı…
Covid-19 enfeksiyonunun tedavisinde antiviral ajanlar kullanılmaktadır. Ancak her hastada aynı etkinliği göstermemektedir. Özellikle altta yatan diyabet, obezite gibi kronik hastalıkları olanlarda hastalık ağır seyretmektedir. Bu hastalar dışındaki bazı klinik durumlarda da bu hastalığın ağır seyrettiği saptanmıştır.
VİTAMİN D3 SEVİYESİ DÜŞÜKSE DİKKAT!
Eskiden beri serum vitamin D3 düzeyi düştüğü dönemlerde viral enfeksiyonların daha sık olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak covid-19 enfeksiyonlarında bu durumun çok daha önemli olduğu gözlemlenmiştir. Covid-19 enfeksiyonuna yakalan bireylerin vitamin D3 seviyeleri düştükçe enfeksiyonun daha ağır seyrettiği saptanmıştır. Ayrıca bu enfeksiyondan hastaneye yatışı gereken hastaların vitamin D düzeylerinin yatış gerektirmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca yoğun bakım ihtiyacı olan Covid-19 enfeksiyonlu hastalarında vitamin D düzeylerinin çok düşük olduğu saptanan gerçeklerden birisidir.
Vitamin D eksikliği olan kişilerde birçok farklı klinik durum gözlenebilmektedir. Vitamin D eksikliği ile otoimmün hastalıklar daha sık gözlemlendiği, insülin direncinin daha fazla olduğu, kilo vermenin zorlaştığı, enfeksiyonlara yatkınlığın arttığı ve hatta kanser oranlarında bile artış olduğu birçok farklı çalışmalarda gösterilmiştir. Yani Vitamin D nin sadece vücudumuzdaki kalsiyum ve kemik metabolizması ile ilgili olmadığı bilinen bir gerçektir. Covid-19 pandemisi ile de viral enfeksiyonlardaki önemi bir kez daha ortaya konulmuştur.
BALIK TÜKETİN
Vitamin D vücudumuzda yüzde 80 oranında cildimizin güneş ışınları ile teması sonucunda cilt altında bulunan kolesterolün dönüşümü ile ortaya çıkmaktadır. Ancak yüzde 20'lik kısmında ağızdan besinler yolu ile temin edilebilmektedir. Besinler içerisinde en fazla balık ve deniz ürünlerinde mevcuttur. Güneş ışınları ile temasımızın en az olduğu kış aylarında vitamin D seviyeleri oldukça alt seviyelere düşmektedir. Vitamin D düşüklüğü sonrasında değişik mekanizmalar ile bağışıklık sistemi zayıflamakta ve viral enfeksiyonların sıklığı artmaktadır.
32-70 ng/ml ARALIĞINDA OLMALI
Vitamin D3 seviyesi kanda 32-70 ng/ml aralığında olması gerekmektedir. Vitamin D3 seviyesi 20-32 ng/ml arasında ise Vitamin D yetersizliğinden söz edilirken 10-20 ng/ml arasındaki Vitamin D3 seviyelerinde orta derecede vitamin D eksikliği olduğu söylenebilir. Özellikle Vitamin D3 seviyesi 10 ng/ml altında ise ağır vitamin D eksikliğinden bahsedebiliriz. Özellikle yoğun bakım Covid-19 hastalarında vitamin D seviyelerinin oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir.
HASTA OLMAYI ENGELLEMEZ!
"Covid-19 enfeksiyonunu daha hafif semptomlarla atlatabilmek için vitamin D3 seviyelerimizin 40 ng/ml üzerinde olması gerekmektedir" diyen Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, "Vitamin D yüksek olursa Covid-19 enfeksiyonundan korunurum, benim hasta olmamamı engeller" ifadeleri doğru değildir. Covid-19 enfeksiyonundan korunmanın yolu Covid-19 hastaları ile temasın engellenmesi, yani maske kullanılması, el ve yüz temizliğine dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ile olmaktadır. Bunlara ek olarak kış günlerine girdiğimiz bu günlere mutlaka vitamin D seviyesine baktırarak gerekirse vitamin D tedavisine başlanmalıdır. Vitamin D tedavisi sizin vitamin D3 düzeyinize göre değişir. Günlük, haftalık veya 15 günde bir olan tedaviler vardır. Bu tedavilerin planlanmasını doktorunuz yapmalıdır" dedi.