Pandemi döneminde sağlığımızı korumak için maske takmamız şart. Ama cildimizi de korumayı unutmamak gerekli. Çünkü mecburi takılan maskeler kimi zaman cilt sorunlarına neden olabiliyor. "Maske kullanımına bağlı gelişen her sorun için ayrı tıbbi müdahale gerekebilir. Maskeyi elbette takacağız ama günlük cilt bakımını da ihmal etmemek şart. Tekrar tekrar kullanılan maskeler de sorunları artırıyor" diye uyaran Liv Hospital Ulus Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Özlem Dicle, maske takarken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler verdi...
AKNE VE EGZAMA GÖRÜLEBİLİYOR
Maske taktığımızda alıp verdiğimiz soluk buharlaşma nedeniyle deri ısısında ve neminde artışa neden oluyor, böylece derideki mikroorganizmaların dengesi bozuluyor. Ayrıca konuşma sırasındaki hareketlerle oluşan sürtünme de sorunlara neden olabiliyor. Aynı maskenin tekrar tekrar kullanılması bu sorunları artırıyor. Tetiklenen hastalıkların başında akne, rozasea ve yağlı egzama geliyor.
MASKNE: MASKENİN YAPTIĞI SİVİLCELER
Maskenin örttüğü alanlarda oluşan sivilceler 'maskne' olarak adlandırılır. Sürekli aynı maskenin kullanılması, cilt temizliğine dikkat edilmemesi, maske altına yoğun kapatıcı makyaj ürünlerinin kullanılması ve maskenin yarattığı sürtünme, sorunların temel nedenidir.
CİLDİ KORUMAK İÇİN TEMİZLİĞE ÖNEM VERİN
Maskne gelişen kişiler daha dikkatli davranmalı, tek kullanımlık maskeleri sık sık değiştirmeli.
Kumaş maskeler sık sık yıkanmalı.
Yüz hijyeni de daha önemli bir hal alıyor. Yıkama sonrasında su bazlı nemlendiriciler kullanılmalı.
Uzun süre maske takılacaksa, maskenin kapattığı alanlara makyaj yapılmamalı ya da hafif, kapatıcı etkisi yoğun olmayan ve yine su bazlı makyaj ürünleri tercih edilmeli.
Rozasea (gül hastalığı) yüze yerleşen bir cilt hastalığıdır. Akneye göre daha ileri yaşlarda gözlenir. Yüzde, yanaklarda, burun sırtında oluşan kızarıklıklar ve kabarıklıklarla ortaya çıkar. Temel sorun, derinin yüzeysel damarlarının artmasıdır. Uzun süreli maske kullanımı deride ısı artışı ve mikrobiyal floranın değişimine sebep olacağından rozasea hastalarında hem kızarıklığın, hem de sivilcelerin arttığı görülüyor.
Yağlı egzama da maske kullanımına bağlı olarak gelişebilir. Maskenin örttüğü alanlarda kızarıklık ve yağlı, sarımsı kepeklenmeler ortaya çıkar. İkisi için de çözüm, günlük cilt bakımıdır.
Doğrudan maskenin temasıyla ilişkili alerjik reaksiyonlar da gözleniyor. Bu reaksiyonlar, günlük maske kısa süreli kullanıldığında yüzde 2 civarındayken altı saati aşan kullanımlarda yüzde 10'lara varıyor. Bu durumda maskenin malzemesinin gözden geçirilmesi, dermatit bulgularının gerekli tıbbi kremlerle tedavisi genellikle sorunun çözümlenmesinde yeterli oluyor. Maske seçiminde de CE sertifikası olanlar tercih edilmeli.