Anemi, vücudun dokulara yeteri kadar oksijen taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olunmadığı bir durumdur. Demir eksikliği anemisi, aplastik anemi ve vitamin eksikliği gibi nedenlerin yol açtığı çeşitli anemi türleri bulunur. Kansızlık geçici ya da uzun süreli olabileceği gibi hafif ve şiddetli vakalara rastlanabilir. Anemi söz konusu olduğunda kişilerin gündelik yaşamlarında bir takım sıkıntılara hatta bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Peki, kansızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Kansızlık belirtileri nelerdir? Kansızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte kansızlık belirtileri, nedenleri, tedavisi ve kansızlık hakkında merak ettiklerinizi haberimizde ele aldık…
KANSIZLIK NEDEN OLUR?
Vücudun işlevlerini sürdürebilmesi bakımından kırmızı kan hücreleri son derece önem arz etmektedir. Bazı rahatsızlıklar ve nedenler kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasına yol açabilir. Aneminin çeşitli nedenlerine bağlı olarak kansızlık gelişebilir. İşte kansızlığın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Aneminin neden olduğu çeşitli sağlık problemleri ise aşağıdaki gibidir.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ: Yaygın görülen anemi türüdür. Vücuttaki demir ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda ortaya çıkar. Ağır adet kanamaları, kanser ve mide ülseri demir eksikliği anemisine neden olabilir.
VİTAMİN EKSİKLİĞİNE BAĞLI ANEMİ: Demir ihtiyacının yanı sıra kırmızı kan hücresi üretimi için B12 ve folat ihtiyacı bulunur. Bu gibi besinlerin eksikliği ile yapılan bir diyet kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına yol açabilir.
APLASTİK ANEMİ: Bu aneminin nedenlerine bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, kimyasallara maruz kalma sorunları neden olabilir.
KRONİK HASTALIK ANEMİSİ: Kanser, böbrek hastalığı, AIDS gibi bazı hastalıklar kan hücrelerinin üretiminde sorunlara yol açabilir.
KEMİK İLİĞİ HASTALIĞINDAN KAYNAKLI ANEMİLER: Lösemi ve miyelofibroz gibi bazı rahatsızlıklar kan hücresi oluşumunu engeller ve kansızlığa neden olabilir.
Bunların yanı sıra hemolitik anemiler, orak hücre anemisi ve aplastik anemi türleri de kansızlığa yol açmaktadır.
AŞIRI KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kansızlık belirtilerine örnek olarak solukluk, yorgunluk, çarpıntı, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, ve nefes darlığını gösterebiliriz, ancak tüm bu şikayetler aneminin nedenlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali, kulaklarda uğultu, çabuk kırılan tırnaklar, saç dökülmesi, konsantrasyon bozukluğu da kansızlığın neden olduğu semptomlardır. Aynı zamanda kalp çarpıntısı, tiroid fonksiyonlarında yavaşlama ve huzursuz bacak sendromunu aşırı kansızlık belirtileri arasında yer alır.
KANSIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kansızlık tedavisinde doktorun teşhisinin ardından demir tedavisine başlanabilir. Demirin vücutta tamamen boşaldığı durumlarda önerilen demir ilacı yaklaşık 2 ay kadar düzenli olarak kullanılması gerekir. Hamilelerde, iltihaplı bağırsak hastalığı olanlar ya da midesi alınan bireylere damardan demir takviyesinde bulunabilir. Kansızlık eğer vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa bu kez doktorunuzun vereceği vitamin takviyeleri kullanımına harfiyen uyulmalıdır. Kemik iliği ya da kalıtsal nedenlerden kaynaklanan kansızlık problemi kan hastalıkları uzmanına müracaat edilmeli ve bu nedenlere yönelik tedavi biçimi uygulanması gerekir.
KANSIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER
Kansızlığın tedavisine yönelik çeşitli vitamin ve mineraller içeren diyetler kansızlığın önlenmesi açısından yarar sağlayabilir. Öte yandan kansızlık probleminin vücuttaki ilerlermiş olduğu nokta göz önünde bulundurularak tüketilebilecek farklı besin grupları bulunmaktadır. Genel olarak kansızlığa iyi gelen yiyecekler şu şekildedir; kuzu ciğeri, uskumru balığı, sığır eti, tavuk, hindi, yumurta, brokoli, ıspanak, muz, portakal, pancar ve nar suyu kan yapıcı özelliklerinden dolayı kansızlık durumunda tüketilmesi önerilen yiyecekler arasında yer almaktadır.