En önemli aşılardan birisi zatürre aşısıdır. Zatürre hastalığından kurtulabilmenin en etkili ve kesin yolu zatürre aşısı olmaktır. Zatürre aşısı her yaşta yapılan bir aşı değildir. Her aşı gibi bu aşının da bazı özellikleri vardır. Aynı zamanda yan etkileri de bulunan bir aşı türüdür. Peki zatürre aşısının yan etkileri nelerdir? Zatürre aşısı kimlere yapılmaz? Zatürre aşırı ile alakalı tüm ayrıntılar bu yazıda...
Zatürre Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Zatürre aşısı her yıl yaptırılabilir. Hafif gribal hastalıklarda zatürre aşısı yapılmalıdır. Özellikle çocuklara zatürre aşısı önerilir. Çünkü böylelikle zatürreden kesin bir şekilde korunmuş olurlar. Ancak günümüzde zatürre aşısı bulmak zordur. Çünkü eczanelere grip ve zatürre aşıları 1-2 tane gönderilmektedir.
Zatürre Aşısı Nerede Yapılır?
Zatürre aşısı diğer aşılar gibi bir sağlık çalışanına yaptırılmalıdır. Eczaneden alınan zatürre aşısı sağlık ocaklarında kolaylıkla yaptırılabilir.
Zatürre Aşısı Ne Kadar?
Korona virüs sebebiyle insanlar grip ve zatürre aşısını yaptırmak istemeye başlamışlardır. Korona virüs aşısı olmasa da kendilerini koruyacaklarını düşünmektedirler. Zatürre Aşısı Fiyatı 344.17 TL'dir. Ancak devlet 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz bir şekilde zatürre aşısı yapmaktadır. Polisakkarit aşı beş yıllık bir koruma sağlamaktadır. Bu aşının fiyatı fa 68.86'dan başlamaktadır.
Zatürre Aşısının Yan etkileri
Zatürre aşılarının yapılması sonrasında meydana gelen yan etkiler, aşının türüne ve konjuge pnömokok aşı uygulamasının yapıldığı yaş gruplarına göre değişkenlik gösterir. Süt ve yeni yürüme dönemine kadar olan çocuklarda zatürre aşısının uygulanmasını takiben en sık (%5'ten daha yüksek) olarak ortaya çıkan bazı yan etkiler mevcuttur:
• Huysuzluk
• Aşı yapılan bölgede hassasiyet
• İştah azalması
• Uykuda azalma veya artma
Bu istenmeyen etkiler dışında nadir de olsa ateş, enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık veya ödem gibi bulgula meydana gelebilir. 5 ve 17 yaş arasındaki çocuklarda zatürre aşı uygulaması sonrasında en sık olarak ortaya çıkan yan etki, aşı yapılan bölgede oluşan hassasiyettir. Hassasiyet dışında bu bölgede kızarıklık ya da ödem meydana gelmesi ile daha seyrek de olsa karşılaşılabilir. Erişkin kişilerde uygulanan zatürre aşısı sonrasında yaklaşık olarak her 10 hastadan birinde aşağıdaki yan etkilerden biri veya birkaçı meydana gelebilir:
Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmaz?
Zatürre aşısı aslında her insana yapılan bir aşıdır. Ancak bu aşının ilk yapılışında bir yan etki gösterip göstermediğine bakılmalıdır. Çocuklarda aşısının ilk doz uygulamasında aşırı bir alerjik reaksiyon gelişmişse çocuğa ikinci bir zatürre aşısı tavsiye edilmez. Ayriyeten ateşli bir hastalık esnasında zatürre aşısı yapmaktansa hastalık geçtiğinde bu aşının yapılması gereklidir. Hafif gribal enfeksiyonlarda da zatürre aşısı yapılabilir.
Zatürre Aşısı Faydaları
Zatürre aşısı hastalıklardan koruyan bir aşıdır. Hatta bazı risk gruplarının kesinlikle zatürre aşısı olmaları önerilir. Böylelikle zatürre aşısı onları hastalıklardan koruyacaktır. Zatürre aşısını yaptırması gereken kişiler ise şunlardır:
Zatürre Aşısı Nasıl Yapılır?
Zatürre aşıları da diğer aşılar gibi insanları hastalıktan korumak için vardır. Bu aşı eczanelerden temin edilmektedir. 2020 yılında 340 TL gibi bir fiyattan satılmaktadır. Zatürre aşısı hemen hemen herkese yapılabilmektedir. Bu aşının nasıl yapıldığını insanlar merak eder. Ancak aşıyı aldıktan sonra bir sağlık çalışanına başvurmaları gereklidir. Çünkü bu aşıyı en doğru şekilde ancak bir sağlık çalışanı yapabilir.