Tetanoz aşısı çok önemlidir. Bu aşı tetanoz olma riskini ortadan kaldırır. Tetanoz olma riskini artıran pek çok faktör vardır. Hayvan ısırması, böcek sokması, enfeksiyon geçiren ayak ülseri, diş enfeksiyonları, dövme ve enjeksiyon ilaçları dahil olmak üzere delinmeden kaynaklanan yaralar, vücut piercingi, enjektör ile uyuşturucu kullanımı, kurşun yaraları, kemiklerde çoklu kırık, yanık, cerrahi yaralar ve aşıları yetersiz olan annelerin bebeklerinin göbek bağında gelişebilecek enfeksiyonlar da tetanoza yol açar. Bu yüzden her insana tetanoz aşısı yapılmaktadır. Peki tetanoz aşısı ne zaman yapılır? İşte tetanoz aşısı ile alakalı her şey...
Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tetanoz aşısı ile alakalı merak edilen çok fazla şey vardır. Bunların başında da tetanoz aşısıın ne zaman yapılması gerektiği gelir. Doktorlar, muayene ve bazı belirtilere bakarak hastanın tanısını koyar. Tetanozu doğrulayacak laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Tetanoz tanı konur konmaz acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Hasta hemen hastaneye yatırılmaktadır, insan tetanoz immünglobülini veya attan elde edilmiş antitoksin derhal başlanması gerekir. Ardından tetanoz aşısı yapılır. Kasılmaları kontrol altına alacak ilaçlar, agresif yara bakımı ve antibiyotiklerle tedavi sürdürülmeye devam eder. Solunum sıkıntısı gelişmişse solunum cihazıyla hastayı desteklemek gereklidir. Hastalığı geçirmiş birey bağışıklık kazanmaz. Bağışık kazanmanın tek yolu tetanoz aşısı ile aşılanmadır.
Tetanoz Aşısı Nerede Yapılır?
İnsan vücuduna çeşitli şekillerle tetanoz bulaşabilir. Bu hastalığın bulaşmaması için en kesin çözüm yolu ise tetanoz aşısı yaptırmaktır. Tetanoz aşısı yaptıran bireylere tetanoz bulaşamaz. Bu yüzden çocuk ya da yetişkin her bireye tetanoz aşısı yapılır. Hatta hamle kişilere de tetanoz aşısı yapılmaktadır. Tetanoz aşısı yaptıracak kişiler bu aşının nerede yapıldığını merak etmektedirler. Tetanoz aşısı sağlık ocaklarında ya da aşı merkezlerinde yapılmaktadır.
Tetanoz Aşısı Yan Etkileri
Her aşı gibi tetanoz aşısının da bazı yan etkileri görülmektedir. Ancak bu yan etkiler genellikle korkulacak şeyler değillerdir. Ancak yine de insanlar bu yan etkileri bilerek tetanoz aşısı olmak isterler. Tetanoz aşısının yan etkileri aşağıda sıralanmıştır;
Tetanoz Aşısı Süresi
Tetanoz aşısı diğer aşılar gibi belirli bir süre koruma sağlar. Doz doz yapılan bu aşının her dozunun koruma süresi farklıdır. Tetanoz aşısı koruma süresi aşağıda bahsedildiği gibidir:
Tetanoz Aşısı Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?
Tetanoz aşısı sonrasında aşı bölgesinde ağrı oluşur. Bu ağrı birkaç gün içinde geçen ve endişe duyulmasına gerek olmayan ağrılardandır. Tetanoz aşısı sonrası ağrı olan bölgeye buz koyulabilir.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı
Anne ve bebeği koruma amacıyla hamilelikte de tetanoz aşısı yapılır. Gebeliğin ilk üç ayı (12 haftası) tamamlandıktan sonra tetanoz aşısı yaptırılması tavsiye edilir. İlk doz yapıldıktan sonra gerekli görülürse 4 hafta sonra ikinci doz, 6 ay sonra üçüncü doz ve 1 yıl sonra da dördüncü doz yapılır.
Tetanoz Aşısı Vurulmazsa Ne Olur?
Tetanoz aşısı yaptırmayanlar, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalırlarsa, ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ile karşılaşacaklar. En sık ölüm sebebi solunum kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı gelişen solunum yetmezliğidir.