Beyni çevreleyen ve zarın iltihaplanmasını sağlayan menenjit hastalığı her yaştaki çocuk ve yetişkinleri etkilemektedir. Ölüme ve kalıcı engele yol açan oldukça korkutucu bir hastalıktır. Beyin zarı iltihaplanmasından yani menenjitten korunmak için ise menenjit aşısı yapılması gereklidir. Ve bu hastalığa neden olan virüs bebeklerde oldukça sinsi bir şekilde ilerlemektedir. O yüzden menenjit aşısı bebeklere yaptırılmalıdır. Aileler menenjit aşısı ile ilgili pek çok şeyi merak etmektedirler. Menenjit aşısının ne kadar olduğu ise en merak edilenler arasındadır. Peki menenjit aşısı ücreti nedir? Menenjit aşısı nerede yapılır? Menenjit aşısı tüm ayrıntılarıyla birlikte bu yazıda...
Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Herkes menenjit hastalığına tutulabilir. Ancak 2 yaş altı bebeklerde daha ağır seyreder. Bunun nedeni, semptom vermeyen üst solunum yollarında ki taşıyıcılıktır. Solunum yolu sekresyonları ve damlacık yoluyla insanlara bulaştığından, askeri kışla, okul, kreşler gibi kalabalık yerlerde salgınlara yol açabilir. Bir nedenle dalağı olmayan kişilerde, bağışıklığı düşük kişilerde ve AIDS gibi hastalığı olanlarda risk yüksektir. Son yıllarda özellikle Haç dönemlerinde Suudi Arabistan da salgınlar görüldüğü için, Hacca gideceklere de menenjit aşısı yapılmaktadır.
Menactra: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır.
Nimenrix: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır.
Her iki aşıda kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır. Asla damar içine, deri içine ya da deri altına enjekte edilmemelidir. Aynı enjektör içinde başka aşıyla karıştırılmamalıdır.
Diğer aşılarla aynı zamanda ancak farklı anatomik bölgeden yapılabilir.
Menenjit Aşısı Nerede Yapılır?
Menenjit aşısı hem çocuklara hem de yetişkinlere tavsiye edilmektedir. Özellikle hac ve umreye gidecek olan yetişkinler menenjit aşısı olmaktadır. Menenjit aşısı olmayan kişilerin menenjit olabilme ihtimalleri vardır ki bu hastalık oldukça korkutucudur. Menenjit aşısı aşı merkezlerinde, sağlık ocaklarında ve hac-umre organizasyon şirketlerinde yapılmaktadır. Bu aşı yapılırken aşısının kasa yapılması oldukça önemlidir. O yüzden aşının kime yaptırıldığına dikkat edilmelidir.
Menenjit Aşısı Ücreti
Menenjit aşısı olmak isteyen ya da çocuklarına yaptırmak isteyen kişiler bu aşının fiyatı ile ilgili araştırma yaparlar. Çünkü menenjit aşısı devlet tarafından yapılmamaktadır. Bu aşıyı satın almak gereklidir. Menenjit, beyin zarı iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık her yaştaki bireylerde görülebilir. Bu yüzden de bu hastalıktan kaçınmak için menenjit aşısı olmak gereklidir. Menenjit aşısı 2020 yılında 280 TL'dir. Ancak menenjit aşısının içindeki elementlere göre fiyatta değişiklikler yaşanabilir.
Menenjit Aşısı Yaptıranlar
Menenjit aşısı rutin aşılar arasında bulunmamaktadır. Ancak yine de her bebeğe bu aşının yapılması gereklidir. Ebeveynler devlet tarafından yapılmayan menenjit aşısına korkulu gözlerle bakarlar. Ancak menenjit aşısı çok önemli aşılardan birisidir. Menenjit hastalığı beyin zarı iltihaplanmasıdır. Bu hastalık sonucunda insanlar kalıcı bir engele sahip olabilir ya da hayatlarına veda edebilirler. Bu yüzden menenjit aşısı yaptırarak menenjit hastalığından korumak gereklidir. Menenjit aşısını her yaştaki birey yaptırmalıdır. İnsanlar internet üzerinde menenjit aşısı yaptıran kişilerin yorumlarını okumak isterler. Menenjit aşısı yaptıran neredeyse her insan memnundur. Çünkü menenjit aşısının bilinen kötü bir sonucu bulunmamaktadır.
Bebeklerde Menenjit Aşısı
Menenjit aşısı en çok bebeklere önerilmektedir. Çünkü iki yaş altı bebeklerde menenjit hastalığı çok ağır seyretmektedir. Menenjit aşısı menenjit hastalığından koruyan bir etmendir. Bu aşı rutin aşılar arasında yoktur ancak her ebeveyne önerilmektedir. Menenjit aşısının kötü sonuçları yoktur. Ancak aşı yerinde ağrı, kızarıklık, yorgunluk ve baş ağrısı gibi bazı olası yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar da insanlarda oldukça az görülür.