Hayvanlardan insanlara bulaşan ve aşı yapılmadığı sürece ölümle sonuçlanan korkunç bir hastalıktır. Kuduz hastalığından kurtulmanın maalesef ki yolu bulunmamaktadır. Ancak aşı ile bu hastalıktan korunulabilmektedir. Ancak kuduz belirtileri göstermeye başlamış bir insan kesinlikle kurtulamaz. Kuduz aşısı bu yüzden çok değerlidir. İnsanlar bu aşı ile ilgili çok fazla araştırma yapmaktadırlar. Peki kuduz aşısı kaç yıl korumaktadır? Kuduz aşısı fiyatı ne kadardır? Kuduz aşısı ile alakalı tüm ayrıntılar bu yazıda...
Kuduz Aşısı Yan Etkileri
Kuduz aşısı yaptıran kişilerde bazı yan etkiler görülür. Bunlar da aşı yaptıranları endişelendirebilir. Kuduz aşısı yan etkilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Kuduz aşısının koruma süresi aşı olacak kişilerin aklındaki büyük bir sorudur. Daha önce aşılananlara şüpheli temas sonrasında yalnız 0. ve 3. günlerde 2 doz aşı önerilmektedir. Eğer daha önce bir aşılanma olmamış ise kuduz aşı takvimine uyularak aşı 0, 3, 7, 14 ve 28. günlerde toplam 5 doz omuz kasına uygulanılmaktadır. Bunların da ortalama koruma süresi 2 yıldır.
Kuduz Aşısı Fiyatı
Kuduz aşısı insanlar gibi hayvanlara da yapılmaktadır. Kuduz aşısı insanlar için yapıldığında bunun fiyatında değişiklik gösterilebilir. Ancak hayvanlar için kuduz aşısı fiyatları sabittir. Bir kedi için kuduz aşısı 80 TL'dir. İnternet üzerinde kuduz aşısının fiyatı yalnızca hayvanlar için belirtilmiştir. Kuduz aşısı olması gereken kişiler hastaneye gitmelidir. Hastanede o kişilere gerekli önlemler alınacaktır.
Kuduz Aşısı Nereden Yapılır?
Isırılan bir bireyin, önlem amaçlı tetanoz ve kuduz antikoru gibi iğne yaptırması gereklidir. Yaraya yerleşen virüsleri etkisiz hale getirmek için yara bölgesine ve kas içine iğne yapılır. Isırılma durumuna bağlı olarak iğne uygulanmasına doktorlar karar verir. Önlem amaçlı olarak kuduz aşısı vurulmaya başlanılmaktadır. Hayvanın kuduz olmadığının saptanması halinde aşıya devam edilmez.
Kuduz Aşısı Nerede Yapılır?
Bir köpek tarafından ısırılan bireylerin ilk yapması gereken iş kesinlikle doktora gidip kuduz aşısı olmalarıdır. Çünkü hayvanın kuduz olup olmadığı bilinmiyorsa bu durum oldukça tehlikeli olabilir. Kuduz aşısının nerede yapılacağı da çok merak edilmektedir. Kuduz aşısı diğer aşılar gibi hastanelerde ve aşı merkezlerinde yapılmaktadır. Hayvanlar için de veteriner klinikleri ya da aşı uygulama merkezlerinde aşı yapılmaktadır.
Kuduz Aşısı Kaç Doz Yapılır?
Kuduz Aşısı Takvimi insanlar tarafından çok araştırılır. Kuduza maruz kalmış ve daha önce hiç aşı yaptırmamış bir kişiye hemen bir doz ve 3. 7. ve 14. günlerde ek doz olmak üzere toplam 4 doz kuduz aşısı yapılır. Ayrıca, ilk doz aşı ile aynı anda Kuduz Bağışıklık Globulini adı verilen diğer bir iğne daha yapılması gerekir.
Kuduz Aşısı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Köpek, kedi, sığır gibi kuduza yakalanma ihtimali olan hayvanların ısırıkları, yeri ne olursa olsun kuduz için risk oluşturmaktadır. Isırık dışında kuduz olma ihtimali olan hayvanın tırmalaması, salya, tükürük, hayvanlara ağız yoluyla verilen canlı aşı yemleri gibi mikroplu olabilecek materyalin, vücuttaki açık yara ve mükoz membranlarla (vücudun ağız, burnun içi, mide ve barsak gibi alanlarını döşeyen zar tipi) teması da risk oluşturmaktadır. Kuduz riskli temas sonrası aşılamaya olabildiğince erken başlanması gerekir. Kuduzda kuluçka süresi çok değişken olduğundan, kuduz riskli temas sonrası aradan geçen süreye bakılmaksızın temas kategorize edilerek uygun aşılamaya başlanmalıdır.
Kuduz Aşısı Acilde Yapılır Mı?
Ülkemizde kuduz hastalığı için ısırık veya temas sonrası uygulanılan korunma programı T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kuduz Koruma ve Kontrol Yönergesi ile sağlanmaktadır. Bu yönergeye göre tüm sağlık kuruluşunda kuduz aşısı uygulanılır. Acil servisler de buna dahildir.