Yeterli ve dengeli beslenmek ve günlük rutinimize hareket eklemek kilo vermek için en ideal yöntem olacaktır. Gaps diyeti otizm hastası olanlar, bipolar bozukluğa sahip olanlar ve şizofreni gibi hastalıklarda uygulanan özel bir diyettir. Bu tip hastalıklardaki ana etmenin bağırsak florasındaki zehirli maddeler olabileceğinin düşünülmesiyle ortaya çıkan bu diyet bağırsak florasını düzelterek, bağırsakların beyin üzerindeki olumsuz etkisini kaldırmayı amaçlamaktadır. Gaps diyeti nedir? Bu konuya bir göz atalım. Gaps diyeti örnek menü listesi… İşte detaylar.
GAPS DİYETİ NEDİR?
Gaps diyeti bağırsakların beyne olan etkisinden hareketle ortaya atılmıştır. Bilimsel verilere göre sağlıksız sindirim sisteminin pek çok ruhsal-psikiyatrik sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk, hiperaktivite, dikkat eksikliği, disleksi, şizofreni gibi hastalıkların temelinde bağırsak florasındaki bozukluklar olduğu kanıtlanmıştır.
GAPS DİYETİ ÖRNEK MENÜ
Gaps diyetinin faydalarından bahsettiğimiz bu yazımızda işte örnek bir gaps diyeti menüsü… Güne başlarken limon veya havuç suyu sıkılmış su içmeli( Herhangi bir meyve sebze olabilir ancak havuç, pancar, kereviz ve lahana gibi tedavi edici sebzelerin tercih edilmesi tavsiye edilir.)
GAPS DİYET LİSTESİ
GAPS DİYETİ İLE TEDAVİ OLDUM
3 yaşındayken otizm teşhisi konan oğlunu iyileştiren Dr. Natasha Campbell-McBride'ın sadece gaps diyeti ile ilaç veya farklı bir yöntem denemenden iyileştirdiği biliniyor. Bağırsak florasındaki zararlı maddelerin, ağır metallerin beynin yapısını bozduğunu belirtmiştir. İlaç ya da herhangi bir yönteme ihtiyaç kalmadan sadece gaps diyetiyle beyni ilgilendiren otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar bozukluk, disleksi, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi hastalıkları iyileştirdiği bilinmektedir. Bağırsak florasındaki zararlı maddelerin beyni olumsuz etkilediği ve öncelikle bağırsak florasını düzelterek bu hastalıkların iyileştirildiği bilinmektedir.
GAPS DİYETİ NASIL UYGULANIR?
Gaps diyeti üç temel aşamadan oluşmaktadır.
1.aşama GİRİŞ AŞAMASI
Bu aşamada bağırsağı rahatsız den tüm besinler hastanın hayatından çıkarılır ve bağırsak duvarının kendini onarması sağlanır.
2.aşama TAM DİYET AŞAMASI
Bu dönemde hasta diyet ile tam uyum içindedir ve bağırsak florası tamamen iyileşir.
3.aşama DİYETTEN ÇIKIŞ AŞAMASI
Son aşamada ise diyetten çıkarılmış olan tüm besinler kontrollü bir şekilde geri eklenir. Sürenin sonunda ise diyet tamamen bırakılır.
GAPS DİYETİ NE İŞE YARAR?
Gaps diyetinin beyin temelli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir ancak bu konuda kesin bir yargıya varmak henüz doğru olmaz. Bu konuda kesin bir sonuca ulaşabilmek için daha fazla alışma yapılmalıdır.