Pandeminin yol açtığı yalnızlığın tüm dünyada önemli etkileri olacağına dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu duruma mutlaka zamanında ve etkili müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi sürecinin yalnızlık ve yalnızlaşma üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
Pandemiyi bir kriz olarak görmemiz gerekiyor. İnsanlık tarihinde yaşanan en büyük küresel salgınla karşı karşıyayız. Daha önce veba salgınları var ama bu salgınlar sadece bir kıta içinde kalmış. Ama bu kıtalararası, küresel bir salgın.
İLK DEFA OLUYOR
İnsanlık tarihinde bir salgından bu derece etkilenme ilk defa oluyor. Bunun 21'inci yüzyılda olması yeni bir döneme işaret edecek. Post pandemik çağın sağlıkla ilgili, beden sağlığı ile ilgili küresel etkileri, aşılar vs. hep konuşuluyor ama ruh sağlığına etkileri ne olacak?
Bunu akademik platformda tartışmaya açıyoruz. İkincisini bu yıl gerçekleştireceğimiz Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu'nun ana konusunu Pandemi ve Yalnızlık olarak belirledik. 4-5 Aralık tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda yurt içi ve yurt dışından farklı alanlardan çok sayıda bilim insanıyla bir araya gelerek yalnızlığı pandemi bağlamında ele alarak tartışacağız.
Şu an yaşadığımız bir kriz. Kriz yönetiminde önemli olan iki kural vardır. Birinci kural, kriz anında kriz, bir zincire benzer. Bu, toplum hayatındaki zaman zinciri gibidir.
Zincirin en güçlü yeri, zincirin en zayıf halkasıdır. Bir gerilim, stres olduğu zaman zincir zayıf yerinden kopar. Aynı şekilde toplumu da bir zincir olarak düşünürsek; kriz olduğunda toplum gerilir, zayıf yerinden kopuş başlar. Bu zayıf yerlerinden birisi de şu anda yalnızlık.
Modernizmin kabusu yalnızlık. Ben bu krizin yalnızlıktan patlak vermesini tahmin ediyorum. Yeteri kadar istatistik yok ama bunun küresel olarak öncülleri vardı. Burada yalnızlık, psikolojik gerilimin küresel kırılma noktası oldu. Başka ihtimaller de var ama en önemlisi bu.
BU İŞİN İLACI İYİLİK YAPMAKTAN GEÇER
Bizim kültürümüzde ihsan kelimesi vardır. İhsan kelimesi hüsün kökünden gelir. İhsan sahibi insanın iki özelliği vardır; iyilik ve güzellik yapar. Ancak ihsan kelimesinin sadece güzellik anlamı yok. İyilik ve güzelliğin rastgele yapılması önemli. Bir çıkar karşılığında yapılmasının bir anlamı yok. Bunları yaygınlaştıran toplumlar pandemi sonrası dönemde bir açıdan da bilgelik eğitimi almış olacaklar. Çünkü pandemi sonrası çağın en büyük ihtiyacı irfan olacak. İrfan kelimesi de marifet kökünden geliyor. Bilgelik ve bilme yerine de geçer bu kelime. İrfan kelimesinin içinde hem bilgelik, hem de hikmet vardır. İrfan sahibi insan iyilik yapar, ama hem irfan, hem hikmet sahibi insan o iyiliği yerinde ve zamanında yapar. İlim, irfan ve hikmet... Bu üç değeri birleştirmek ve canlandırmak gerekiyor.