Geçtiğimiz yıl Abbott ve KEPAN iş birliğiyle gerçekleştirilen Beslenme Farkındalık Hareketi'ne göre cerrahi kliniklere başvuran hastalarda beslenme ihtiyacı yüzde 15 iken bu oran geriatri kliniklerinde yüzde 18, nöroloji kliniklerinde yüzde 6, radyasyon onkoloji kliniklerinde yüzde 25 ve tıbbi onkoloji kliniklerinde yüzde 44 olmuştur. Bu nedenle hastalara doğru ve yeterli beslenme desteği verilmesi, tedavinin başarısında büyük önem taşıyor.
KEPAN Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Abbasoğlu: "Nütrisyonel değerlendirmenin tanı anında olması, rutin takip ve değerlendirmeyle gerektiğinde nütrisyon desteği sağlamanın, tedavi ve yaşam kalitesi üzerine olumlu katkısı çok önemli. Sadece yüzde 5'lik kilo kaybı bile, hastaların tedaviye cevabını ve sağ kalım sürelerini azaltıyor. Dolayısıyla polikliniğe gelen hastalarda erken dönemde beslenme değerlendirmesinin yapılması ve gerekiyorsa besin desteğinin verilmesi gerekiyor" diyor.
Kanser hastalarında yetersiz beslenme görülme oranının yatan hastalarda yüzde 50'den daha fazla ve poliklinik hastalarında yaklaşık yüzde 30 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Avrupa'daki son araştırmalar da kanserli yetişkin hastalarda yetersiz beslenme sıklığının yüzde 30.9'a, yaşlı nüfusa bakıldığında ise yüzde 83'e kadar çıkabildiğini gösteriyor. Kansere bağlı yetersiz beslenme gelişimi ise kanserli hastaların yüzde 50 ila 80'inde gözleniyor ve kanserli hastaların yüzde 20 ila 40'ında birincil ölüm sebebi olduğu tahmin ediliyor.
Bunlara ek olarak: