Göze gelen ışınları kırma kusuru olarak bilinen hipermetrop, uzağı iyi görüp yakını bulanık görme ya da hiç görememe şeklinde tanımlanır. Normalde göze gelen ışınlar korneada kırıldıktan sonra retinada odaklanır. Retina gelen ışınları anlamlandırarak sinir hücreleri ile beyne gönderilir. Hipermetrop durumunda da kırılan ışınlar retinanın tam üzerine gelmez, arkasında odaklanır. Bu da yakını görememe sorununa yol açar. Hipermetrop belirtileri ve dereceleri nelerdir? Merak edilenleri derledik. Hipermetrop nedir, tedavisi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…
HİPERMETROP NEDİR?
Hipermetrop, gözün ön ve arka çapının normalden daha kısa olmasından dolayı ortaya çıkan göz kusurudur.
HİPERMETROP NASIL GÖRÜR?
Hipermetrop göz kusuru bulunan insanlar yakını net göremezler. Yakındaki nesneleri bulanık şekilde görürler. Uzağı ise net görürler. Hipermetrop derecesi yüksekse uzak görüşte artık net olmayabilir.
HİPERMETROP DERECELERİ
Hipermetrop genellikle doğuştan gelir. 18 yaşına kadar büyüdükçe hipermetrop azalır. 18 yaşından sonra da çok değişim olmaz. 40 yaşından sonra hipermetrop derecesi yüksek olanlar uzağı da net göremezler.
HİPERMETROP BELİRTİLERİ
HİPERMETROP TEDAVİSİ
Hipermetropi tedavisinde ilk yöntem ışığın retina üzerinde doğru yere yönlenmesini sağlamaktır. Bunun içinde gözlük, kontakt lens ve cerrahi operasyon gereklidir.
Gözlük
En çok tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelir. Ucuz olması ve fazla bakıma ihtiyacı olmaması nedeniyle tercih edilmektedir. Hipermetrop derecesi artarsa, görüntü kalitesinde bozulma meydana gelebilir. Hipermetrop gözlüğü sürekli takılır mı? Sorusu da merak edilenler arasındaydı. Gözlük takmak, hipermetrop derecesini düşürmez. Bu yüzden sakıncası yoktur. Hipermetrop hastalarda hangi mercek kullanılır? Gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı, dışbükey merceklerdir.
Kontakt lens
Gözün direkt üzerini kaplayacağı için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Hem gözlük hem de lensin kendine göre avantajları vardır.
Cerrahi müdahaleler
Kırma kusurları için uygulanan ameliyatlarda yüzde 90'a kadar başarılı sonuçlar alınmıştır. LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis), LASEK (Laser-assisted subepithelial keratectomy), PRK (Photorefractive keratectomy), Göz içi Lens İmplantasyonu gibi sıralanabilir.