Sonbaharda mevsim değişikliği ve sıcaklıkların düşmesiyle birlikte bağışıklık sisteminin yavaşlaması sonucunda hastalığa daha açık hale geldiğimizi vurgulayan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Ege Ramadanoğlu, "Bağışıklığımızın düşmesine bağlı olarak artan grip riskine karşı C vitamininden zengin kuşburnu, limon, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, roka gibi sebze ve meyvelere ağırlık vermek ve her öğünümüzde ve olabildiğince rengarenk bir şekilde günlük en az 5-6 porsiyon tüketmek gerekiyor" dedi. Diyetisyen Ege Ramadanoğlu bağışıklığı artıran ve vücut ısısını yükselten beslenme önerilerinde bulundu.
2.5 LİTRE SU İÇMEK ÖNEMLİ
Kafein içeren çay, kahve, kola gibi içecekler yerine C vitamininden zengin kuşburnu veya bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve rahatlatıcı etkisi olan yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ıhlamur ve ısırgan otu çayı gibi bitki çaylarını tercih etmek büyük önem taşır. lidir. Bunun yanı sıra her gün en az 2-2,5 litre su içmek de ihmal edilmemelidir.
PROBİYOTİK TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik/prebiyotiklerin düzenli tüketimine dikkat edilmelidir. Güçlü bağışıklık için kefir, turşu, probiyotik yoğurt tüketmeye özen göstermek gerekir. Omega-3 açısından zengin, özellikle zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağ kullanımını arttırmak ve hayvansal yağların tüketimini azaltmak bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir.
DAHA ÇOK MİNERAL ALIN
Bağışıklığı arttırmak için gıdalardan daha çok mineral almaya özen göstermek gerekir. Demir alımını artırmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, kırmızı et, kuru kayısı ve kuru üzüm; magnezyum için tahıl, sebze, süt ve deniz ürünleri; selenyum için balık ve benzeri deniz ürünleri; çinko için yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünleri örnek gösterilebilir.
VÜCUT SICAKLIĞINA DİKKAT
Kış aylarında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise vücut sıcaklığıdır. Soğuk havalardan en çok etkilenen kesim genellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve demir yetersizliği olan bireylerdir. Bu yüzden özellikle bu bireylerin hem vücut ısılarını yükseltecek hem de vücut dirençlerini artıracak gıdalar tercih etmeleri gerekmektedir.
Vücut ısısının düşmesiyle birlikte bağışıklık sistemimizin çalışması yavaşlar. Kışın soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski artar. Soğuk havalarda vücudumuzda termojenik denge olarak da adlandırılan sıcaklık dengesini kurmaya yardımcı, protein ve demir kaynağı besinleri tüketmek gerekir. Özellikle kaliteli protein kaynağı olan yumurta, peynir, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller tercih edilmelidir. Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
HANGİ BAHARAT VÜCUT ISISINI NASIL ARTIRIR?
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, vücut ısısının artıran baharatları ise şu şekilde sıraladı:
Karabiber: İçerdiği piperin maddesi ile sinir sistemini uyararak vücut ısısının yükselmesinde etkilidir. İçeriğindeki potasyum, manganez, demir, A ve C vitaminleri sayesinde antioksidan etkisi ile enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Tarçın: İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde doğal antimikrobiyal ajan işlevi görür ve vücudu mikroplara karşı korur. Isıtıcı özelliği de bulunan tarçın, soğuk havalardan çok çabuk etkilenen bireylerin tüketmesi gereken bir baharattır.
Ihlamur: İçerdiği tanen, müsilaj, hesperin ve saponin maddeleri sayesinde virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu terlemeye de teşvik ederek vücut ısısını artırır.
Zencefil: Vücut ısısının dengede tutulmasında etkilidir. Kış aylarında taze zencefilin yemeklerde veya çay olarak da tüketilmesi tavsiye edilir. Çin zencefili olarak da bilinen havlıcan, zencefilgillerden bir bitkidir. Kökünün sap kısmı baharat olarak kullanılan havlıcanın ismi çok fazla bilinmese de vücut ısısı üzerinde etkilerinin olduğu bilinmektedir. Vücut ısısını artırıcı etkisi olduğundan çay şeklinde demlenerek tüketilebilir.
Kırmızı acı biber: Kapsaisin maddesi sayesinde termojenezi arttırır. Termojenik etkisi sayesinde vücut ısısını yükseltir ve metabolizmayı hızlandırır.
Zerdeçal: Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, içeriğindeki kurkumin maddesi sayesinde termojenik etki gösterir ve vücut ısısını arttırır.
ÖRNEK GÜNLÜK KIŞA HAZIRLIK MENÜSÜ:
Kahvaltı: 1 adet yumurta/2 ince dilim beyaz peynir/Domates-salatalık-yeşillik/5 adet zeytin/2 ince dilim tam buğday ekmeği
Öğle: 3 köfte kadar et/tavuk/balık (ızgara-haşlama-fırında)/Bol salata/1 kase yoğurt/2 ince dilim tam buğday ekmeği
Akşam: 8 yemek kaşığı sebze yemeği/1 kase yoğurt/Bol salata/2 ince dilim tam buğday ekmeği
Ara öğünler: Meyve/Badem-ceviz-fındık/Süt-ayran-sade kefir