Kalp yetmezliği nedeniyle kalp nakli olması gereken 38 yaşındaki Emine Katılmış, henüz uygun donör bulunamadığı için hayata, yapay kalple tutundu. Kalbini çantasında taşıyan Katılmış, bu zorlu hayat mücadelesini sürdürürken, yumurtalıklarında 17 cm tümör tespit edildi.
Kadın hastalıkları, kardiyoloji, kalp-damar hastalıkları doktorlarının birlikte girdiği ameliyatla tümör başarıyla alındı. Operasyon, yapay kalp cihazı taşıyan bir hastaya kapalı (laparoskopik) yöntem kullanılarak yapılmasıyla, Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirildi. Yapay kalp cihazı ile ameliyata giren Katılmış, "Ya masada kalırsam ya ölürsem oğlum ne yapar diye korktum. Ama bu dev tümöre yapay kalbimde dayandı" dedi.
Edirne'de oturan 38 yaşında bir çocuk annesi hasta Emine Katılmış, 3 sene önce aniden şiddetli bir göğüs ağrısı, kolun bir uyuşma, soğuk terleme ve mide bulantısı ile hastaneye başvurdu. Kalp krizi geçiriyordu. Kalbine iki stent takıldı. Yoğun bakımda kaldı. Üst üste iki kez kalp krizi geçirdi. Daha sonra tedavisini Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde sürdüren Katılmış'a yapılan ilk tetkiklerde kalbinin sol tarafının işlevini yitirdiği, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalp kapaklarında sorun olduğunu belirlendi. Kalp nakli için sıraya alındı. Ancak, zaman geçiyordu ve uygun donör yoktu. Kalp bulunamadığından dolayı yapay kalp cihazı takılan Katılmış, bir ay sonra evinden aniden bayıldı. Bu kez neden Katılmış'ın yumurtalıklarındaki 17 cm'lik dev tümördü.
Operasyonu gerçekleştiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Jinekoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Volkan Ülker, "Hastamızın yumurtalıklarında 17 cm boyutunda bir kitle tespit ettik Hastamızın mutlaka ameliyat edilmesi gerekiyordu. Ancak yapay kalpliydi. Kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve anestezi kliniği doktorları ile birlikte laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyatı yapmaya karar verdik.Yapay kalbe bağlı olup da laparaskopik cerrahi geçiren Türkiye'de bir ilk oldu" dedi. Yapay kalp naklini gerçekleştiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp nakli Koordinatörü Prof. Dr. Korhan Erkanlı da "Hastamızın geçirdiği kalp krizine bağlı bir kalp hasarı oluşmuş.
Bu çerçevede gelişen kalp yetersizliği sonucu kalp pili ve ilaç tedavisinin fayda etmemesinden dolayı, benzer hastalarda olduğu gibi kendisini kalp nakli için listeye yazdırdık. Organ bağışı yapan yeterli kişi olmamasının yanı sıra kalp nakli içinde yeterli donör de maalesef bulunmuyor. Yapılan tetkikler sonrasında yapay kalp cihazını yerleştirdik. Sonrasında hastamızda bulunan tümörde başarıyla alındı" dedi. Kardiyolog Doç. Dr. Oğuz Karaca ise "Hastanın kalbinin çalışma kapasitesi, oluşan hasardan dolayı yüzde 25'lere kadar gerilemesi de riski arttıran önemli bir faktördü. Hastamızın temelinde bir kalp hastası olmasından ötürü de operasyonda organ yetmezliği ve hayati risk bulunuyordu. Türkiye'de daha önce yapay kalp cihazı taşıyan hastaya laparoskopik yani kapalı ameliyat yapılmamış olmasına rağmen, uygun önlemler alınarak yapılan operasyon sonucu hastamız şu anda gayet sağlıklı bir durumda hayatına devam ediyor" dedi. Operasyonda bulunan Anestezist Doç. Dr. Yahya Yıldız, "Bu vakada özellik gerektiren bir anestezi vardı. Çünkü hastamıza kalp yetmezliği nedeniyle kalp pompası takılmış dolaşım sistemi farklı bir boyuta gelmiş bir vakaydı" dedi.