Erkekte daha çok genetik ve hormonal sebeplerin, kadınlarda ise demir eksikliğinin saç dökülmesi nedeni olduğunu ifade eden İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Medikal Estetik Hekimi Dr. Özlem Mutlu Çetin, genel anlamda modern hayatta yaşadığımız stresin ve sonbahardaki mevsimsel ısı değişimlerinin her iki cinste de saç dökülmesini artırdığını belirterek uyarılarda bulundu...
DEMİR EKSİKLİĞİ TEHLİKELİ
Demir eksikliği, çinko, biotin, D ve B12 vitamini eksikliği, ağır diyetler ve ağır hastalıklarda saç kökleri yeteri kadar beslenemez. Bu sebeple dökülme olabilir. Bunun dışında liken, lupus gibi saçlı deri ile ilgili olan dermatolojik hastalıklar, gebelik ve emzirme ile ilgili durumlar ve kronik hastalıklar da saçları dökebilir. Ayrıca saç kurutma makinesi, düzleştirici, saç maşası gibi sıcak şekillendirme aletlerinin aşırı kullanımı da saçlarda kuruma, kırılma ve dökülmeye neden olabilir. Aile içinde ya da iş yerinde yaşanan yoğun duygusal stres de saç dökülmesinde artışa neden olabiliyor. Dökülmedenin nasıl olduğu, köklerde kalıcı olarak hasar bırakıp bırakmadığı (skatrizan ya da non skatrizan özellikte olduğu) ayırt edilmelidir. Saçın dökülmesinde nedene yönelik tedavi önemlidir. Erkekte daha çok genetik ve hormonal sebepler, kadınlarda ise daha çok demir eksikliği saç dökülmesine sebep olabilir. Bunun dışında erkeklerde vücut geliştirme için kullanılan anabolizan steroidler, kadınlarda da polikistik over, adrenal hiperplazi gibi durumlar saç dökülmesine sebep olabilir. Emzirme döneminde doğum sonrası 4-8 ay arası saç dökülmesi klinikte sık karşılaşılan bir durumdur. Genel anlamda modern hayatta yaşadığımız stres, her iki cinste de dökülmeyi artırmaktadır.
TAZE MEYVE SEBZE TÜKETİN
Mevsim geçişlerine bağlı dökülmeler de olabilir. Isı değişimlerinin kıl folikülleri üzerine etkisi uzun yıllardır biliniyor. Özellikle bahar aylarında güneş ışınlarındaki değişim, hormonal olarak saç yapılarında hasara sebebiyet veriyor. Bu durum da bahar aylarının saç dökülmesi sebeplerinden varsayılıyor. Ayrıca sonbaharda, yaz aylarından farklı olarak taze sebze ve meyvelerden, yiyeceklerden vitamin ve minerallerin yeterince alınamaması, saç dökülmelerini hızlandırabilir. Bu durumda özellikle sonbahar mevsiminde vitamin ve mineral desteğinin alınması önemlidir. Özellikle multivitamin ve mineralleri içeren takviyeler önerilir.
50'LI YAŞLARDAKİ İKİ KİŞİDEN BİRİNİN SAÇI DÖKÜLÜYOR
BELLİ bir yaşı olmamakla birlikte, ileri yaşta saç dökülmesinin görülme sıklığı artar. Örneğin, 30'lu yaşlarda yüzde 30 oranında görülürken, 50'lili yaşlardaki hastaların yüzde 50'si bu durumdan etkilenir. Sorun daha ileri yaşlarda yüzde 70'lere kadar çıkabiliyor. Beyaz ırkta ise siyah ırka göre daha sıktır.