İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Damla Ekmekçibaşı, sonbahar depresyonundan çıkış önerilerinde bulundu… İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi süreci nedeniyle kaygı ve endişelerimiz daha yoğun olabiliyor ve olumsuz düşüncelere daha hızlı kapılabiliyoruz. Uzun süreli maske kullanma hali, hasta olma korkusu ve iç mekanlardaki tedirginliklerimiz, kapalı ortamlara daha çok ihtiyaç duyacağımız sonbahar döneminde evde kalma süremizi artıracak gibi görünüyor. Açık havadan, fiziksel egzersizlerden ve sosyal ortamlardan uzaklaşmak da depresyon riskini artırabilecek faktörlerdir. Bu nedenle özellikle bu yıl kendi kaynaklarımıza yönelmeye ve psikolojik dayanıklılığımız artırmaya daha çok ihtiyacımız var.
AYRINTILI DEĞERLENDİRİLMELİ
Mevsimsel depresyonda hangi tedavi yönteminin tercih edileceğine bir psikiyatri uzmanı ya da bir klinik psikolog ayrıntılı bir değerlendirme yaptıktan sonra karar vermelidir. Kişideki tanının netleşmesi; koruyucu-önleyici müdahaleler yapılmasına, gereken tedavinin uygulanmasına ve psikoterapiye yönlendirilmesine olanak sağlar.
KARANLIK ETKİLİYOR
Kadınlarda bu hastalığa yakalanma oranı erkeklere göre daha fazladır. Güneş ışığının azalmasının etkileri de depresyonda önemli bir rol oynayabilmektedir. Gün ışığının azalması, serotonin yani mutluluk hormonunun az üretilmesine neden olmakta ve bunun da depresyonu tetiklediği düşünülmektedir. Aynı zamanda mevsim değişikliklerinde vücudun ürettiği melatonin hormonunun dengesinde de değişimler gözlemlenmiştir. Melatonin hormonunun duygudurum ve uyku üzerinde etkisi olduğu biliniyor. Buradaki hormon değişimi de kişideki mod değişimlerine ve uyku düzenine etki edebiliyor. Ayrıca havanın erken kararması, çalışanların ve çocukların karanlıkta işten ve okuldan çıkarak eve gitmelerine neden olmakta ve bu da mevsimsel depresyonun daha sık yaşanmasına yol açabilmektedir.
Depresyondan çıkış için 10 altın önerİ
Havalar soğuk da olsa mutlaka gün içerisinde 30-40 dakika gün ışığı almaya özen gösterin.
Spora vakit ayırmaya çalışın. Spor, gün içindeki yaşadığınız stresin azalmasına artmasına sebep olur.
Etrafınızdaki insanlarla fiziken olmasa bile iletişimde kalın.
Uyku rutini oluşturun; belli saatlerde uyumaya ve erken uyanmaya özen gösterin.
Olumsuz düşünceler geldiğinde onların geçip gitmesine izin verin.
Varsa hobilerinize odaklanın, yoksa hobi edinmek için girişimlerde bulunun.
Geceleri yemek yememeye ve fazla karbonhidrat tüketmemeye özen gösterin.
Geceleri yatakta cep telefonu, tablet ya da laptop kullanmamaya çalışın. Melatonin hormonu ancak karanlıkta etkili olacaktır ve bu cihazlar bunu etkileyebilmektedir.
Uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyin. Eğer başa çıkamıyorsanız, nasıl olsa geçecek düşüncesi ile destek almayı ertelemeyin.