Fazla kilonun basit bir mantığı var: Kişi uzun süre yağ depolamasına neden olacak kadar beslenirse, harcadığından fazla kalori alır. Kilo değişiminde asıl hedef beden değişimidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, incelmek için püf noktalarını sıraladı…
1. Sağlıklı olmanın anahtarı mikrobiyotadadır. (Mikrobiyota; vücudun farklı bölgelerinde bulunan mikroorganizma topluluklarıdır). Hatta kalıcı kilo kaybının sırları bile mikrobiyota çalışmaları ile aydınlanıyor.
2. Bağırsak mikrobiyotası 72 saatte değişim gösteriyor. Yani yapacağınız değişiklikler vücudunuzun yüzünü hemen güldürebilir.
3. Zayıflamayı yani incelmeyi gerçekten istiyorsanız, sadece aç kalarak bunu yapamayacağınızı bilmelisiniz.
4. Mutlaka hedefiniz olsun ama gerçekçi olsun. Literatür der ki, olduğun kilonun yüzde 5'ini 1 ayda verebilirsin.
5. Yaşam biçiminizde aşırılığa kaçmadan küçük değişiklikler yapın. Çok zorlayıcı ve ağır düzenlemeler sizi rahatsız eder ve vazgeçmenize neden olabilir.
6. Son yıllarda üzerinde en çok durulan konu, doğru zamanda derin uyku. Günlük 6–8 saat derin uyku şart.
7. Önerim az da olsa bir kahvaltı yapmanızdan yana. Her zaman peynir, zeytin ile kahvaltı etmek zorunda değilsiniz.
8. Unutmayın ki protein tokluk sürenizi uzatır. Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
9. Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın.
10. Her öğününüzde en az 3 yiyecek grubu olduğundan emin olun. Her öğünde protein, sebze ve tahıl bulunmalıdır.
11. Günde en az 4 porsiyon sebze ve en az 1-2 porsiyon meyve yiyin. Taze sebze ve meyveler, sağlıklı bir diyetin ve başarılı bir şekilde kilo vermenin temelini oluşturur.
12. Tavuk göğsü, beyaz balık ve az yağlı süt gibi yağsız protein kaynakları tercih edin. Yoğurt, peynir ve süzme peynir de akıllıca seçimler arasındadır.
13. Kırmızı et yerine fırında pişmiş veya ızgara balık tercih edin. Haftada en az iki porsiyon balık yemelisiniz.
SİHİRLİ BESİNLER
1. Orman meyveleri: Çilek, yaban mersini, ahududu,
hem içerdikleri lif
hem polifenol bileşikler
sayesinde oksidatif stresi
azaltır, insulin direnci ve
LDL kolesterolü düşürür.
Yaz aylarında donmuş olarak
tüketmek çok zevkli ve
lezzetlidir.
2. Zencefil: Hem tazesi
hem de baharatı tercih edilebilir.
Antiinflamatuvar ve
antioksidan etkilidir.
3. Acı biber: İçerdiği
kapsaisin ile metabolizmayı
hızlandırır. Ancak
sürekli kullanımında vücut
tolerasyon geliştirdiği için
ara ara kullanımını sıklaştırmalısınız.
4. Kahve: Metabolizma
hızlandırıcı etkisinden,
özellikle spordan 30 dakika
önce içerek faydalanabilirsiniz.