Meditasyon pek çok kültürde ve dinde rağbet gören manevi arınma tekniğidir. Ayrıca meditasyon, odaklanma, gevşeme, sakinleşme, farkındalık, içeren zihinsel bir egzersizdir. Bunu yaparken amaç zihni boşaltmayı öğrenmektir. Zihin boşaldığında otomatikman derin bir huzura varabilirsiniz. Bu sayede ruhunuzu temizler, yeni bir bakış açısı kazanabilirsiniz. Olumsuz düşünceler, negatif insanlar, gereksiz söylemler bazen içinden çıkılamayacak bir hal alır. Bu düşünceler zamanla tüm vücudunuzu etkilemeye başlar hatta farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan arınma ve zihninizi sakinleştirmeye ihtiyaç duyduğunuzda meditasyon sizlere yeni bir kapı aralayabilir.
MEDİTASYON NE DEMEK?
Latince'de Meditation kelimesinden gelen metitasyon 'derin düşünme' anlamını taşır. Kısaca kötü düşüncelerden arınma tekniği de denebilir.
MEDİTASYONUN FAYDALARI NELERDİR?
Meditasyon yaparak, günün stresini ve sizi sürekli meşgul eden aşırı bilgi birikimini ortadan kaldırabilirsiniz. Meditasyonun faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
MEDİTASYON NASIL YAPILIR?
Meditasyon yapmak için dilerseniz, eğitmenlerden tarafından yapılan özel meditasyon merkezlerine ya da grup derslerine katılabilirsiniz. Bununla birlikte evde, ofiste, bahçede kendi başınıza da meditasyon yapmanız mümkün.
Meditasyonu günlük rutinlerinize dahil ederek düzenli bir biçimde yapabileceğiniz gibi bazen kaliteli bir zaman dilimini kendinize ayırmak için de meditasyon yapabilirsiniz. işte kolay bir biçimde meditasyon yapmak için bazı tüyolar:
EVDE YAPILABİLECEK MEDİTASYON HAREKETLERİ
DİK OTUR
Meditasyon yaparken sırtınızın ve vücudunuzun dik 90 derecelik bir açıda bulunduğundan emin olun. Bağdaş kurarak yapacak olursanız altınıza bir minder alın ve sırtınızın yere 90 derece olasına özen gösterin. İsterseniz yatarak isterseniz bir sandalyede oturarak da yapabilirsiniz. Burada önemli olan mümkün olduğu kadar rahat bir konumda olmanızdır.
DERİN BİR NEFES AL
Nefes almak doğal bir işlevdir ve meditasyon esnasında gevşemek ve rahatlamak için derin bir nefes almak gerekir. Mümkün olduğu kadar derin ve yavaş bir nefes alın. Dikkatiniz dağıldığında tekrar aldığınız nefese odaklanın. Nefes alırken diyaframınızı kullanmak vücudunuzun da dinlenmesine katkı sağlayacaktır.
MEDİTASYON MÜZİĞİ DİNLEYEBİLİRSİNİZ
Meditasyon müziklerini yalnızca meditasyon yaparken değil, sabah kalktığınızda ya da günün herhangi bir saatinde dinleyebilirsiniz. Müziği açtığınızda meditasyon yaparken eşlik eden kuş sesleri, su sesi, yağmur sesi rahatlamanızı ve gevşemenizi sağlar. Kötü duygularınızı uyandıran ani inişli çıkışlı müzikleri tercih etmeyin.
VÜCUDUNU KEŞFET
Bu teknikle dikkatinizi vücudunuzun tüm bölgelerine odaklamaya çalışın. Stres, gerginlik, acı ya da rahatlama hissi gibi vücudunuzdaki birçok hissin farkına varın. Burada nefes egzersizlerine devam edin. Vücudunuzdan yayılan sıcaklık ve gevşemeyi hayal edin.
DUALAR EDEBİLİRSİNİZ
Meditasyon yaparken dualar okuyun. Dua, meditasyonun en yaygın olarak uygulanan örneğidir.
SEVGİ VE MİNNETARLIK DUYGULARINIZA ODAKLANIN
Meditasyonda bu tip düşüncelerinize yer verin. Dikkatinizi sizin için özel, kutsal bir imge ya da varlığa odaklayabilirsiniz. Gözlerinizi kapatabilir, hayal gücünüzü kullanabilirsiniz.
ZİHNİNİ BOŞALT
Meditasyonda temel amaç zihni boşaltmaktır. Zihninde gizlediğin tüm olayları açığa çıkar ve onlarla yüzleşmekten çekinme. Daha sonra zihninizdekileri serbest bırakın. Kendinizi yargılamayın, zihninizde sizi yoran tüm düşünceleri akışına bırakın.