Tedavi edilmediğinde felç gibi bazı nörolojik semptomlara neden olan Lyme hastalığı kenelerin insan vücuduna yapışması ile gerçekleşiyor. Hastalığın ilerlemesi için bakteriyi taşıyan kenenin insan vücudunda 24 saatten fazla kalması sonucu lyme hastalığı gelişebiliyor ve giderek daha tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. İşte Lyme hastalığının belirtileri ve tedavisi...
LYME HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lym hastalığı başlangıçta kırmızı yuvarlak döküntü şeklinde meydana gelir. Ancak zamanla genişlemeye, iç içe geçen halka şeklinde büyüyerek orta kısmından solgunluk görülür. Genellikle meydana gelen bu görünüm kenenin ısırmasından 3-30 güne kadar gözlemlenir ancak tüm semptomlar kişilerde farklılık gösterebilir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
Başlangıç seviyesinde tedavi edilmeyen lyme hastalığının farklı belirtileri de gelişebilir. Bunlar:
Nörolojik problemler: Yüzün bir tarafının geçici felci, uzuvlarda uyuşukluk hissi, kilo verme, beyni çevreleyen zarların iltihaplanması (menenjit)
Eklem ağrıları: Özellikle dizleri etkisi altına alan bu durum şiddetli eklem ağrılarına neden olabilir. Ayrıca ağrı diğer ekleme geçerek zaman zaman yer değiştirebilir.
Eritema göçleri: Vücudun diğer bölgelerinde döküntünün oluşması
Grip benzeri semptomlar: Titreme, ateş, yorgunluk, baş ağrıları.
Diğerlerine göre daha az rastlanan belirtiler:
LYM HASTALIĞI TEDAVİSİ
Lyme hastalığı için uygulanan tedavi yöntemi çeşitli antibiyotikleri içerir.
AĞIZ YOLUYLA ALINAN ANTİBİYOTİKLER
Lyme hastalığının erken tedavisinde doksisiklin adında bir ilaç kullanılır. Ancak bu antibiyotik 8 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde kullanılır. Gebe ve emziren kadınlar için amoksisilin ya da sefuroksim kullanılır. Bu antibiyotiklerin 14-21 gün doktor tavsiyesine göre kullanılması gerekebilir.
İNTRAVENÖZ ANTİBİYOTİKLER
Eğer hastalık merkezi sinir sistemine ulaşmışsa bu evrede doktorunuz 14-28 gün boyunca intravenöz bir antibiyotik tedavi seçeneğini sunabilir.
LYM HASTALIĞI TESTİ NEREDE YAPILIR?
Avrupa ve Amerika'da 25-30 yıl önce temeli atılan lyme klinikleri bulunsa da ülkemizde ne yazık ki bu hastalığın teşhisini koymak bile oldukça zor. Hepimizin bildiği gibi hastalık başlangıç aşamasındayken uygulanan tedavi çok önemlidir ve tedavinin seyrini önemli ölçüde etkiler.
Türkiye'de neredeyse lyme hastalığını taşıyan 7-10 milyon insan bulunuyor. Ancak geçerli olan lyme testi Almanya'daki labaratuvarlarda yapılmaktadır. Hasta sayısının giderek artması bu eksikliğin giderilmesine adeta çağrıda bulunuyor. Bunun için bir takım girişimlerde bulunmaya devam ediyor ve en önemlisi lyme hastalığı testinin ülkemizde yapılması adına çalışmalar son günlerde yüzleri güldürecek türden. Türkiye'de Dokuz Eylül Tıp Fakültesi bünyesinde Lyme kliniği açılmasına karar verildi. Ne zaman açılacağı hakkında henüz net bir tarih verilmese de, gelecekte bu hastalığın testinin artık ülkemizde yapılacak olduğunu bilmek umut vaat edici.
LYM HASTALIĞI BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
CAT'S CLAW TAKVİYESİ
Bir diğer adı ile kedi pençesi olarak bilinen bu bitkinin lyme hastalığına olumlu etkilerinin olduğu düşünülüyor. Kedi pençesi bitkisi özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği için lyme hastalığına iyi geldiğini gösteren bazı klinik çalışmalar vardır.
ZERDEÇAL
Lyme hastalığına karşı vücudun savaş açmasını sağlayan diğer bitkisel tedavi de zerdeçal. Bu hastalığın önemli bir özelliği de hücresel enerji üretimini sekteye uğratmasıdır. Zerdeçal ise bu fonksiyonları korumakta önemli bir yere sahip olan glutatyon üretimini desteklemeye yardımcı oluyor.