İnflamatuvar bağırsak hastalıkları ne sebeple ortaya çıkarsa çıksın mutlaka tedavisi için alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte eğer ailenizde bağırsak sorunu yaşayan biri varsa bağırsak sorunları geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir. Hastalıklara karşı koruyucu görevi gören bağışıklık sitemi zayıfladığında da bu durum söz konusu olabilir. Bağırsak hastalıkları birden fazla çeşidi içerisinde barındırır. Bağırsak hastalığından şikayet eden birçok kişi bu hastalığın belirtileri, hangi bölümün baktığı ve tedavisi hakkında araştırmalar yaparak sorularına yanıt bulmak istiyor. İşte tam da bu noktada nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında birtakım araştırmalarla şimdi sizlerleyiz. Hadi gelin hep birlikte bir göz atalım…
BAĞIRSAK HASTALIKLARINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Bağırsak hastalılarına genel cerrahi ve gastroenteroloji poliklinikleri bakar. Bağırsak sorunları ile karşılaşan ya da bağırsak hastalıklarından şüphe duyan kişiler başlangıçta cerrahi bölümünden randevu almalıdırlar. Genel cerrahi uzmanlarına aktarılan şikayetler ve edilen muayene sonucunda eğer gerek duyulursa hasta gastroenteroloji bölümüne sevk edilebilir. Bağırsak hastalığının teşhisi konduktan sonra uygun bir tedavi yöntemi başlatılacaktır.
BAĞIRSAK HASTALIKLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnflamatuar bağırsak hastalıkları, iltahabın bulunduğu bölgeye ve hastalığın hangi safhada olduğuna bağlı olarak değişebilir, ancak aşağıdakileri içerebilir:
CROHN HASTALIĞI
Crohn Hastalığı iltihaplı bir bağırsak rahatsızlığıdır ve bu iltihap ağız boşluğundan kalın bağırsapa kadar uzanır. Ayrıca bu hastalığın, sıklıkla ince bağırsağın son kısmı (ileum) ve kalın bağırsağın başlangıç bölümüne (çekum ya da kör bağırsak) tuttuğu bilinmektedir.
ÜLSERATİF KOLİT
Ülseratif kolit, kalın bağırsakların iltihaplanmasıdır. Özellikle bağırsağın rektum kısmında iltihaplanma görülür. Bu hastalık makattan yukarı olacak şekilde bağırsak boyunca yayılabiliyor.
BELİRTİLER
Crohn hastalığında kilo kaybı, emilim bozuklukları, tıkanıklık, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı, dışkıda kan görülmesi ve çok dışkılama görülebilir.
Ülseratif kolit rahatsızlığının belirtileri ise bağırsak delinmesi crohn hastalığında olduğu gibi karın ağrısı, ateş, dışkılamanın fazla olması ve kanlı dışkılama gibi sinyaller verebilir.
BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİ
Bağırsak sorunlarının tedavisi için ilk olarak hastalığın tanısına göre uygun bir tedavi yöntemi belirlenmesi gerekir. Her hasatlıkta olduğu gibi bağırsak hastalıklarında da hastalığının boyutuna ve çeşidine göre bir tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Henüz başlangıç seviyesinde olanlar çeşitli ilaçlar kullanabilirler.
Bağırsak hastalıklarında yapılan bir takım test ve tahliller sonucunda uzman doktorun belirleyeceği bir tedavi yöntemine gidilir. Ayrıca bağırsak hastalıklarında yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri son derece önemlidir. Özellikle ishal, kabız gibi sorunlar da beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bakliyatlar, meyveler, lifli yiyecekler tercih edilebilir. Kabızlık için ise bol su tüketmek ve doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Bağırsak hastalıklarında kalıtsal hastalıklar önlenemese de sağlıklı beslenmek, sigaradan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak hastalığınızın ilerleme riskini ortadan kaldırabilir, nüksetmesini önleyebilir ve hastalığı yöneterek daha sağlıklı ve aktif bir hayat yaşamanıza yardımcı olabilir.