İnsan vücudu kendi başına çalışması için yeterli kalsiyum içermez, bu nedenle aldığımız besinler yoluyla kalsiyum elde etmek, beslenme ve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. D vitamini, kalsiyum emilimine ve tutulmasına yardımcı olmaktadır. Bazı kişiler kalsiyumu vücudunda normal değerinden fazla veya eksik taşıyabilmektedir. Peki, Kalsiyum nedir? Kalsiyum fazlalığı neden olur, normal değerler kaçtır?
Kalsiyum vücudumuzda bulunan en bol mineraldir ve birçok hayati rol oynar. Kemik sağlığı, kardiyovasküler ve kas fonksiyonları ve sinir sistemi sinyali için gereklidir. Kalsiyum ayrıca vücuttaki birçok metabolik süreç için bir koenzim görevi görür. Kalsiyum, kemik yapısını ve işlevini geliştirmek ve sürdürmek için kritik olduğu için iskelet sistemi ile en yakından ilişkilidir. Vücudumuzdaki tüm kalsiyumun yüzde doksan dokuzu, kalsiyum için bir rezervuar görevi gören ve ihtiyaç duyulduğunda daha fazla mineral salan kemiklerimizde depolanır. Vücut kalsiyumunun yalnızca yüzde biri iskelet sisteminin dışında bulunur; bu miktar vücut tarafından düzenlenir ve tutarlı tutulur ve kalsiyum alımındaki değişikliklerle dalgalanmaz.
Vücudumuz kendi başına kalsiyum üretemez, bu nedenle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ek kalsiyumu diyetlerimiz yoluyla almamız gerekir. Kalsiyum açısından zengin gıda kaynakları arasında süt ürünleri, turpgillerden sebzeler ve meyve suları ve tahıllar gibi güçlendirilmiş yiyecekler bulunur. Kalsiyum ayrıca besin takviyesi olarak da mevcuttur. D vitamini, gastrointestinal sistemden kalsiyumun emilmesinde önemli bir rol oynar, bu nedenle optimal sağlığı desteklemek için her iki besinin yeterli miktarda olması önemlidir.
-Kemik sağlığı
Kalsiyumun en önemli rollerinden biri kemik gelişimi, büyümesi, bakımı ve genel yapısına yardımcı olmaktır. En yüksek kemik kütlesine 30 yaş civarında ulaşılır ve bu noktada kemik yoğunluğu, vücut fonksiyonları için depolanan kalsiyuma sürekli ihtiyaç duyulması nedeniyle kademeli olarak kaybedilir. En yüksek kemik kütlesine ulaşmadan önce yeterli miktarda kalsiyum tüketmeyen kişiler, daha düşük kalsiyum rezervlerine bağlı olarak daha sonra osteoporoz - düşük kemik yoğunluğu ve kalitesi ile karakterize bir hastalık - gelişme riski daha yüksektir.
Osteoporoz gelişmesi için birkaç risk faktörü vardır: dişi olmak, beyaz olmak veya Asya kökenli olmak; küçük bir gövde çerçevesine sahip olmak; yaş, sigara içmek ve aşırı içmek; ve ailede osteoporoz öyküsü olması. Menopozdan sonra östrojen seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle artan kalsiyum kaybına sahip olduklarından, menopoz sonrası kadınlar osteoporoz için özellikle yüksek risk altındadır. Düşük kalsiyum alımı, boy için önerilen vücut ağırlığının altında olması, hareketsiz olması, laktoz intoleransı ve kalsiyum emilimini engelleyen bazı gastrointestinal durumların olması da osteoporoz riskine katkıda bulunur.
-Kardiyovasküler ve Kas Sağlığı
Kalsiyum, kalbin atışı da dahil olmak üzere uygun kas kasılması için gereklidir. Varlığı, bir kas uyarıldığında kasılma döngüsünü sağlamak için kas lifleri için bir sinyal görevi görür. Kalsiyum ayrıca, pıhtılaşma sürecini başlatmak ve sürdürmek için gereken olaylar zincirinde yer alan birkaç enzim için bir kofaktör olarak hareket ederek kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Ek olarak, kalsiyum kan damarlarının genişlemesinden ve kasılmasından sorumludur.
-Diğer Fizyolojik Fonksiyonlar
Hücreler ve dokular arasında bir haberci olarak hareketleri sayesinde, kalsiyum vücuttaki sinir sinyallerinin iletilmesinde rol oynar. Ayrıca hormon salgılanmasında rol oynar.
Kalsiyum için önerilen diyet ödeneği (RDA), hem erkekler hem de kadınlar için BKA günde 1.000 miligram olduğunda yetişkinliğe ulaşılana kadar yaşam boyunca artar. Vücudun daha yüksek kalsiyum seviyelerine ihtiyaç duyduğu belirli demografik özellikler ve yaşam evreleri vardır: kemik kütlesi oluşturan ergenler; menopozdan sonra kemik kaybı yaşayan 50 yaş üstü kadınlar; ve genç yetişkinlere kıyasla daha yüksek oranda kemik kaybı yaşayan yaşlılar.
Kalsiyum seviyesinin normal değer aralığı 8.5 ile 1.03 mg/dL arasında olmalıdır.
Hiperkalsemi, kanınızda çok yüksek kalsiyum konsantrasyonuna sahip olduğunuz bir durumdur. Kalsiyum, organların, hücrelerin, kasların ve sinirlerin normal işlevi için gereklidir. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için de önemlidir.
Ancak çok fazlası sorunlara neden olabilir. Hiperkalsemi, vücudun normal işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırır. Son derece yüksek kalsiyum seviyeleri yaşamı tehdit edebilir.