S.B.Ü. Koşuyolu Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Şirin Menekşe, koronavirüs salgını döneminde mutfak hijyeninde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı…
Covid-19'da hastalığı engellemek için özellikle marketler gibi kalabalık ortamlardan sonra eve geldiğimizde, gıda paketlerine dokunduktan, hazırlama işleminden önce ve yemekten önce etkin el yıkama gerekmektedir. Eldiven kullanımı hiçbir zaman el yıkamanın önüne geçmemelidir, çünkü sadece kişiye yanlış güven duygusu vermektedir. Eldivenin çok sık değiştirilmesi, her değişim öncesinde ve sonrasında mutlaka el temizliği yapmamız gerekmektedir. Yine elimizde eldiven olduğunda, kendimizi koruduğumuzu sanarak belki farkında bile olmadan maskemize, saçımıza, çantamıza dokunabilmekteyiz. Bunun yerine ellerimizi sık sık yıkamak ve yüzümüze dokunmaktan kaçınmak çok daha koruyucu olacaktır.
ZEHİRLEYEBİLİR
Ambalajlı gıdalardan, restoranlardan veya paket servis ile sağlanan yiyeceklerden Covid-19 abulaşının oldukça düşük olduğu sanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 bulaşının azaltılması için yiyecek paketlerini tuttuktan sonra ve yemeden önce ellerin uygun şekilde yıkanmasını önermektedir.
Özellikle de çamaşır suyu gibi sert yüzeyler için tasarlanmış dezenfektanların, zehirlenmelere neden olabileceği için kesinlikle karton, plastik ambalaj veya kartonda paketlenmiş yiyecekler üzerinde kullanılmaması gerekmektedir. Virüsün sert yüzeylerde hayatta kalabileceğine dair bazı kanıtlar olsa da, gıda ambalajlarının taşıma riski çok düşüktür ve hastalığın bu şekilde bulaşabileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.
Sebze ve meyvelerin temizliğinde sabun, alkol ve çamaşır suyu içeren ürünler kullanılmamalıdır. Özellikle sık yapılan yanlışlardan biri de yumurtaların yıkanmasıdır ki bu şekilde yumurta kabuğunun üzerinde bulunan, en başta salmonella gibi ciddi enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların kabuktan içeri girmesi kolaylaştırılmış olur.
İYİCE DURULAYIN
Mutfakta yapılması gereken esas koruyucu önlem, mutfak tezgahlarının ve buzdolaplarının düzenli olarak temizlenmesidir. Su ve deterjan yeterli olmakla birlikte mutfak tezgahının temizlik sonrası 5 litre suya yarım çay bardağı (50 mililitre) çamaşır suyu konularak hazırlanan solüsyon ile ya da ticari olarak satılan dezenfektan ürünlerle dezenfeksiyonu (yüzeyin mikroorganizmalardan arındırılması) yapılabilir. Hazırlanmış olan çamaşır suyu solüsyonu 24 saat içinde tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer husus da yemek hazırlamadan önce dezenfekte edilmiş yüzeyin suyla durulanmasıdır.
Evinizde Covid-19 hastası olması durumunda ise, özellikle sık el değen yerlerin (musluklar, ışık anahtarları ve kapı kolları gibi) günlük temizliği ve dezenfeksiyonunun sağlanması son derece önemlidir.