Konya'da evde tedavi gören Kovid-19 hastalarına ilaçları Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan "Mobil İlaç Dağıtım Merkezi" ekipleri tarafından ulaştırılıyor. Kentteki vaka artış oranının düşmeye başladığını belirten Konya Valisi Vahdettin Özkan, 835 filyasyon ve izolasyon ekibi kurulduğunu, "Alo Kovid Danışma" hattıyla da vatandaşların virüsle ilgili sorulara cevap bulabildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, günlük koronavirüs vaka sayılarının artış yaptığı iller arasında ilk sıralarda yer alan Konya'da Valilik öncülüğünde hazırlanan eylem planı kapsamında analiz birimi, filyasyon, izolasyon takip ve evde tedavi teşhis ekibi gibi birbirine zincirleme olarak çalışan ekipler kuruldu. Alınan tedbirler ve vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesiyle birlikte son günlerde vaka sayılarındaki artış durdu. Salgının yayılımı önlenmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan koronavirüs danışma hattının yanı sıra, evde tedavi gören pozitif hastaların ilaçlarını evlerine teslim etmek için de 'Mobil İlaç Dağıtım Merkezi'ni oluşturdu. Sosyal destek amaçlı, ekonomik istikrar paketi, kısa çalışma ödeneği altında kentte 324 milyon lira destek dağıtılırken, 18 bin iş yerinde de gıda denetimi yapıldı. Kentte maske takmayan 3 bin kişiye de ceza işlem uygulandı.
"MOBİL İLAÇ DAĞITIM MERKEZİ BULAŞ RİSKİNİ AZALTTI"
Pozitif hastaların bulaş riskini azaltmak için kurulan ve hastalara ilaçlarını götüren Mobil İlaç Dağıtım Merkezi de salgınla mücadeleye büyük katkı sağladı. Konya Valisi Vahdettin Özkan, son 2 ayda salgınla mücadele için hazırladıkları eylem planı kapsamında ilk olarak, salgını önlemek için analiz birimi kurduklarını belirtti. Vali Özkan, "Eve gönderilen hastalarımızla ilgili hastanelerimizde teşhis konulduğu, testlerin sonucu netleştiği zaman, doktorlarımız ilaçları reçete haline getiriyor ve ilaç dağıtım merkezine bildiriyor. Mobil ilaç dağıtım ekibi ilaçları hastalarımıza teslim ediyor. Mobil ilaç dağıtım servisimiz, il merkezinde 12 ekip, dış ilçelerimizde her sağlık müdürlüğümüzün kendi ekibini oluşturmasıyla bu faaliyet icra ediliyor. Bununla pozitif olan insanın, tekrar tekrar hastaneye gelmesini önlemiş oluyoruz. Dolayısıyla bulaşın önlenmesi yönünde ciddi anlamda tedbir alıyoruz. Hızlı bir şekilde tedaviye başlamış oluyoruz. Daha ileri aşama zatürre gibi komplikasyonu önlemiş oluyoruz" dedi.
450 KİŞİ FİLYASYON, 385 KİŞİ İZOLASYON TAKİP EKİBİ
Pozitif hastaların temasta oldukları kişileri tespit etmesini sağlayan filyasyon ekibini 3 katına çıkartıp, 450 kişiye ulaştırdıklarını, bunun yanı sıra karantina kapsamında evde olması gereken kişilerin takibi için de sağlık çalışanları dışında öğretmen ve bölgesine göre polis veya jandarmadan oluşan 385 kişilik izolasyon takip ekibi kurduklarını belirten Vali Özkan, "385 kişilik izolasyon takip ekibimiz, evinde olması gereken hastaları sürekli takip ediyor. Aileyi ziyaret edip, ihtiyaçlarını giderme konusunda Vefa Hizmet Gruplarıyla bağlantısını sağlıyor hem de evde kalmaları yönünde telkin ediyor. Bu da bulaşın önlenmesi açısından riski bertaraf eden önemli müdahale aracı haline geldi'' diye konuştu.
"KURALLARI GEVŞETMEMELİYİZ"
Özkan, son günlerde vaka sayı artışında azalma olduğunu belirterek, ''Artış yok. Kontrol sağlandı ama bu kuralları gevşetmemiz anlamına gelmemeli. Maskeye, mesafeye, hijyene dikkat edeceğiz ki sıfırlayalım. Risk bitmiş değil, dikkatli olacağız. Dikkatimizi daha da artıracağız. Kurallara uymayı en yüksek seviyede topyekun yapacağız ki bu mücadeleyi hep beraber kazanalım'' dedi.