Kansızlık, uyku sorunları, depresyon ve stres, tiroid hastalıkları, kanser, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, aşırı kilo, diyabet, aktivite eksikliği yorgunluğa neden olan faktörlerdendir. Yorgunluğa neden olan bir diğer etken vitamin eksikliğidir. Peki, hangi vitamin eksikliği yorgunluk yapar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik...
YORGUNLUK NEDİR?
Yorgunluk, genel bir halsizlik veya enerji eksikliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yorgun olduğunuzda, motivasyonunuz ve enerjiniz yoktur. Akut (bir ay veya daha az süren) veya kronik (bir ila altı ay veya daha uzun süren) olabilir. Yorgunluk, bir kişinin günlük faaliyetlerini engelleyebilir veya yaşam kalitesini düşürebilir
Uykulu olmak veya uykulu hissetmek yorgunluğun bir belirtisi olabilir, ancak aynı şey değildir. Yorgunluk, genellikle pek çok sağlık sorununun da bir belirtisidir.
Ayrıca günlük yaşamda hareketsizlik veya yetersiz beslenme gibi bazı yaşam tarzı faktörlerinin doğal bir sonucudur. Yorgunluğun birçok potansiyel nedeni vardır. Bunlar:
YAŞAM TARZI FAKTÖRLERİ
Günlük faaliyetler ve yaşam tarzı seçimleri yorgunluğun temel nedeni olabilir. Bunlar:
FİZİKSEL SAĞLIK SORUNLARI
Birçok tıbbi durum da yorgunluğa neden olabilir. Bunlar:
ZİHİNSEL SAĞLIK SORUNLARI
Bazı zihinsel sorunların da yorgunluğa neden olduğu bilinmektedir. Anksiyete, depresyon ve mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen duygudurum bozukluğunda yorgunluk görülmesi yaygın bir durumdur.
HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ YORGUNLUK YAPAR?
Kalsiyum ve D vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamindir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ayrıca B 12 vitamini, magnezyum veya potasyum da yorgunluğa neden olabilir.
Vitamin eksikliğinde ne gibi hastalıklar ortaya çıkıyor? İşte vitamin eksikliği belirtileri...