Gıda zehirlenmesi, kontamine gıda yemekten kaynaklanan bir hastalıktır. Her yıl tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen gıda zehirlenmesi; bakteri, virüs ve parazitler de dahil olmak üzere bulaşıcı organizmalar nedeniyle görülmektedir. Hamile kadınlar, 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler ve hastalık veya tıbbi tedavi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde gıda zehirlenmesi riski yüksektir. Şimdi, gıda zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım…
GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Gıda zehirlenmesi, mikroplar veya toksinlerle kontamine olmuş yiyecek veya içeceklerin yemek ve içilmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Gastroenterit, ishal, karın ağrısı ve bazen kusma ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. İshal, 'genellikle 24 saat içinde en az üç kez gevşek veya sulu dışkı (dışkı)' olarak tanımlanır.
GIDA ZEHİRLENMESİ NEDENLERİ
Bakteriler ve Virüsler: Bakteriler ve virüsler, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenidir. Gıda zehirlenmesinin semptomları ve ciddiyeti, yiyeceği hangi bakteri veya virüsün ne ölçüde kirlettiğine bağlı olarak değişir.
Parazitler: Bunlar başka bir mikrop türüdür. Parazitler, başka bir organizmanın içinde veya üzerinde yaşayan canlılardır (organizmalardır). Örnekler arasında cryptosporidium , Entamoeba histolytica ve giardia parazitleri bulunur. Parazitlerin neden olduğu gıda zehirlenmesi gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır.
Küfler, Toksinler ve Kirleticiler: Çoğu gıda zehirlenmesine, gıdalardaki toksik maddelerden çok bakteriler, virüsler ve parazitler neden olur. Ancak bazı gıda zehirlenmesi vakalarının nedeni, doğal toksinler veya ilave kimyasal toksinler olabilir.
Alerjenler: Gıda alerjisi, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen bir yiyeceğe verilen anormal bir tepkidir. Fındık, süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, buğday veya soya fasulyesi gibi bazı yiyecekler, gıda alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Gıda zehirlenmesinde semptomlar genellikle 2 ila 6 saat içinde başlar ve karında kramp, ishal, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik görülebilir. Gıda zehirlenmesi yaşan kişilerde, ateş, dışkılarında kan (rektal kanama), dehidratasyon belirtileri ve semptomları varsa veya semptomları birkaç gün sonra düzelmezse tıbbi yardım almalar gerekir.
Bazı yaygın gıda zehirlenmesi türleriyle ilişkili ciddi uzun vadeli etkiler arasında şunlar vardır:
GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ
Bağışıklık sisteminiz genellikle enfeksiyonu temizlediğinden belirtiler genellikle birkaç gün içinde geçer. Bazen semptomlar şiddetliyse veya komplikasyonlar gelişirse hastaneye başvurmak gerekir.
24 saatten az süren hafif ishali olan kişiler için oral replasman solüsyonları gibi tedaviler uygulanabilir. Bu solüsyonlar, hafif dehidrasyonu önlemek veya tedavi etmek için gereken doğru su, tuz ve şeker dengesini içerir. 1 çay kaşığı tuz, 4 çay kaşığı şeker 1 litre su ile karıştırılarak çözelti yapılabilir. İshal ve kusma sırasında katı yiyeceklerden uzak durmak en iyisi olabilir. Sıvıları alabildiğiniz zaman, tolere edilebildiği gibi, sade yiyecekler yemeye başlayın. Alkol ve kafeinden uzak durmanız önemlidir. Şiddetli semptomları veya dehidratasyonu olan kişilerin, intravenöz olarak (damar içine) rehidrasyon solüsyonları alabilmeleri için hastaneye yatırılması gerekebilir.
Çoğu bakteriyel gıda zehirlenmesinin antibiyotiklere ihtiyacı yoktur, ancak bazı enfeksiyon türleri antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir.
Sinir sistemi etkilerine neden olan gıda zehirlenmeleri için örneğin mantar zehirlenmesinde toksik etkilere karşı koymak için atropin adı verilen bir ilaç kullanılabilir. Mantar ve böcek ilaçları ile zehirlenmelerde midenin yıkanması gerekebilir.
Zehirlenme çok şiddetli ise, hastanın bir ventilatöre (suni solunum makinesi), böbrek diyalizine ve / veya bir hastane yoğun bakım ünitesine yatırılmasına ihtiyaç duyabilir.