B vitamini kompleksi ailesine ait olan folik asit, kan hücrelerinin üretilmesi ve artırılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde görev alan önemli bir vitamindir. Peki, folik asit nedir? Folik asitin faydaları nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...
FOLİK ASİT VEYA FOLAT NEDİR?
Folik asit suda çözünen vitaminlerden biridir. B grubu vitaminlerden olan folik asit 1943 yılında diğer doğal besinlerden ayrıştırılmıştır. Folat gıdalarda doğal olarak bulunur ve folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir. Folik asit genellikle diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde kullanılır.
Hamile olan veya hamile kalabilecek kadınlar, düşükleri ve "nöral tüp kusurlarını" önlemek için folik asit alırlar. Bunlar, fetal omurga ve sırtın rahim içinde kapanmadığı spina bifida gibi ciddi doğum kusurlarıdır. Bilim insanları tüm hamile kadınların ve hamile kalabilecek kadınların folik asit almasını önermektedir. Folik asit aynı zamanda depresyon, felç, hafızada azalma gibi pek çok durumda kullanılır.
Folat bakımından doğal olarak yüksek olan yiyecekler arasında; ıspanak, brokoli, marul, bamya, kuşkonmaz, muz, kavun, limon, fasulye, maya, mantar, sığır karaciğeri, böbrek, portakal suyu ve domates suyu bulunur.
HAMİLELİKLE NE KADAR FOLİK ASİT ALINMALI?
FOLİK ASİTİN FAYDALARI NELERDİR?
FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER