Genetik faktörlerin oluşumunda etkili olduğu düşünülen et beni, deri dokusunun düzensiz gelişimine bağlı olarak gelişir. Saplı ben olarak da adlandırılan et beni, genellikle ağrısızdır ve kansere dönüşme riski taşımazlar. Peki, et beni için hangi bölüm/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…
ET BENİ NEDİR?
Çoğunlukla gençlik döneminde oluşan et beni, deri altında kökü olmayan ve ciltte çıkıntı oluşturar oluşumlardır. Tıp dilinde fibroepitelyal polip, akrokordon ya da molluscum pendulum olarak tanımlanır. Ağrısızdır, ciltte kansere dönüşme riski taşımazlar.
Et beni genetik geçişli olabildiğinden ailesinde et beni olanlarda oluşma riski yüksektir. Et beninin boyutları farklılıklar gösterebilir. 2 milimetreden (mm), 1 santimetreye (cm) kadar değişebilir ve bazıları 5 cm'ye ulaşabilir. Genellikle kaşınma, zedelenme ya da sürtünme olmadığında herhangi bir yakınma söz konusu değildir.
Et beni, vücutta çoğunlukla cildin katlandığı yerlerde (boyun, koltuk altı, kasık, genital bölge ve göz kapağı) ve nadiren sırt ve göğüste görülür.
Et beni kan damarları ve kalojen liflerinden oluşan bir yapıdır ve oluşumunda pek çok faktör rol oynar. En önemli faktör de bir protein türü olan kalojendir. Et beni çoğunlukla genetik geçişlidir yani ailesinde et beni olan kişilerin vücutlarının aynı bölgelerinde et beni görülme olasılığı yüksektir. Hamilelik süreçlerinde et beni görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Bunun nedeni hormonlarda meydana gelen değişimledir. Bu süreç boyunca et beni sayılarında artış görülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca obez olanlar, insülin direnci yüksek olanlar ve tip-2 diyabeti olan kişilerde et beni oluşma riski çok fazladır.
ET BENİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Rahatsızsanız ya da bir hastalığa yol açacağını düşünüyorsanız et beni için, hastanelerin cildiye ve genel cerrahi bölümlerine başvurmanız gerekmektedir.