Dünya üzerinde sıklıkla karşılaşılan demir eksikliği, anemi yani kansızlık anlamına gelir. Gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelerde görülme oranı oldukça yüksektir. Demir eksikliği gelişme döneminde çocukların hem fiziksel hem de zeka gelişimini olumsuz etkiler. Peki, çocuklarda demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…
Demir, çocuğunuzun büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan bir besindir, ancak bazı çocuklarda yeterli değildir. Demir, oksijenin akciğerlerden vücudun geri kalanına taşınmasına, kasların oksijeni depolamasına ve kullanmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun beslenmesinde demir yoksa, demir eksikliği denen bir durum gelişebilir.
Çocuklarda demir eksikliği yaygın bir sorundur. Hafif bir eksiklikten demir eksikliği anemisine (kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalması) kadar pek çok düzeyde ortaya çıkabilir.
Yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliği görülmesinin en temel nedeni; anne sütünün yeterli miktarda alınmaması ve demir içeren besinlerin kafi derece tüketilmemesidir. Diğer bazı nedenler ise şu şekilde sayılabilir; İnek sütünün aşırı miktarda tüketimi ve demir içerikli besinlere geç başlanması, vejeteryan beslenme, özellikle ergenlik döneminde zayıflama diyetleri, parazit enfeksiyonları, akut veya kronik olarak görülen kanama bozuklukları, uzun süreli yani kronik ishaller, bğırsaklardaki emilim bozuklukları, çocuğun hızlı büyüme dönemleri
Çocuklarda demir eksikliğinin çoğu belirti ve semptomu, demir eksikliği anemisi ortaya çıkana kadar ortaya çıkmaz. Demir eksikliği anemisinin belirtileri ve semptomlarından bazıları şunlardır:
- Soluk cilt
- Yorgunluk
- Soğuk eller ve ayaklar
- Ağız kenarlarında çatlak ve kuruluk oluşumu
- Büyüme ve gelişmenin yavaşlaması
- İştahsızlık
- Anormal derecede hızlı nefes alma
- Davranış sorunları
- Sık enfeksiyonlar
- Buz, toprak, boya veya nişasta gibi besleyici olmayan maddeleri yemek için olağandışı istek
Demir eksikliği teşhisi konduktan sonra, tedavi için demir takviyeleri almanız gerekebilir. Küçük çocuklar için demir içeren damla ve şuruplar, daha büyük çocuklar için ise demir hapları reçete edilebilir. Ayrıca demir eksikliğine neden olan altta yatan başka sağlık sorunları varsa bunların tedavisi gereklidir.
Demir eksikliğinin nedeni tespit edilip tedavi edilse bile, eksiklik giderilene ve vücudun demir depoları yenilenene kadar genellikle demir takviyelerinin (tıbbi demir) alınması gerekir. Tedavinin işe yarayıp yaramadığını ve demir seviyelerinin normale dönüp dönmediğini anlamak için hastanın birkaç ayda bir test yaptırması gerekebilir. Ayrıca, bazı durumlarda demir eksikliğinin nedeni belirlenemez veya düzeltilemezse, hasta sürekli olarak ek demir almak zorunda kalabilir.