Genellikle tek kulağı etkileyen ve yaygın olarak ani sağırlık olarak bilinen ve de üç günden çok daha kısa sürede gelişen ani işitme kaybı, acil müdahale gerektiren bir durumdur. Peki, ani işitme kaybı belirtileri ve tedavisi nedir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…
ANİ İŞİTME KAYBI NEDİR?
Aniden ortaya çıkan tek taraflı, nadiren iki taraflı işitme azlığı durumu ani işitme kaybı olarak adlandırılır. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kaybından en önemli nedenler aşağıdaki gibidir. Ani işitme kaybı nedenleri:
ANİ İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ
Kulak basıncı ve / veya kulak çınlaması, ani işitme kaybının ilk belirtileridir. Belirtiler genellikle bir kulakta veya bazen iki kulakta ortaya çıkar. Semptomların şiddeti değişkenlik gösterebilir. En kötü senaryolarda kalıcı sağırlık mümkün olabilir. Ayrıca aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
Ani işitme kaybına eşlik eden diğer semptomlar ise şunlardır:
ANİ İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ
Ani işitme kayıpları, ilk günlerde acil müdahale gerektirir ve tedavi edilmezse kulakta veya kulaklarda kalıcı işitme kaybına yol açabilir. Ani işitme kaybının en yaygın tedavisi, özellikle nedeni bilinmediğinde, kortikosteroidlerdir. Steroidler birçok bozukluğu tedavi edebilir ve genellikle iltihabı, şişliği azaltarak vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olarak etki eder.
Steroidler en iyi etki için mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır ve hatta tüm test sonuçlarının sonuçları alınmadan önce de önerilebilir. İki ila dört haftadan fazla geciken tedavinin kalıcı işitme kaybını geri döndürme veya azaltma olasılığı daha düşüktür.
Doktorunuz ani işitme kaybının altında yatan bir nedeni keşfederse ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Örneğin, işitme kaybına bir enfeksiyon neden oluyorsa, antibiyotik reçete edebilir. Kulağınızda toksik olan ilaçları kullandıysanız, başka bir ilaca geçmeniz tavsiye edilebilir. Bir otoimmün durum bağışıklık sisteminizin iç kulağa saldırmasına neden olduysa, doktor bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar yazabilir.
İşitme kaybınız şiddetliyse, tedaviye yanıt vermiyorsa ve / veya her iki kulakta da oluyorsa, doktorunuz işitme cihazı kullanmanızı veya koklear implantları (kulaktaki beyne giden işitme bağlantılarını doğrudan uyarmak için) tavsiye edebilir.