Ketojenik beslenme çok sayıda araştırmaya konu olmuştur ve halen araştırılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda ketojenik beslenmenin bazı hastalıkların semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Uygulaması zordur. Vücutta zararlara neden olabilmesi dolayısıyla bu diyeti yapan kişilerin doktor kontrolü altında olması gerekmektedir. Bu beslenme tipi sizin için uygunsa başlamalısınız. Normal beslenme düzeninde de ketojenik tarifleri deneyebilirsiniz. Karbonhidratın az olduğu, sağlıklı yağların ve proteinin yer aldığı tariflerle sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Ketojenik Beslenme Diyet Listesi
Ketojenik beslenme diyet listesinde olabilecek besinler:
Ketojenik beslenme diyet listesinde olmaması gereken besinler:
Ketojenik Beslenme Menüleri
Ketojenik beslenme menülerine örnekler verelim.
Siyah Zeytinli Kuzu Izgara
Hazırlanışı:
Kuzu etleri tuz ve kara biber tatlandırılıp ızgara tavada önlü arkalı pişirilir. Dolmalık fıstıklar kavrulur ve bir kaseye alınır. Kasenin içine zeytin, kiraz domatesler, biberiye, Meksika biberi, fesleğen ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Karışım kuzu etlerinin üzerinde gezdirilir. Taze soğan ile süslenerek servis edilir.
Mantarlı Omlet
Hazırlanışı:
Yumurtaları bir kasede yeşil biber ile karıştırın. Mantarları doğrayıp omlet tavasında soteleyin. Üzerine yumurta karışımı dökün ve pişirme işlemine devam edin. Önlü arkalı çevirerek pişirin. Piştiğinden emin olduktan sonra yeşillikle servis edebilirsiniz.
Fırında Peynir Dolgulu Biber
Hazırlanışı:
Biberleri yıkayıp ortadan ikiye ayırın. Karıştırma kabının içerisinde peynirleri ve baharatları birleştirin. Ayrı bir kasenin içerisine çırpılan yumurtaları ekleyin. Ortalarına yarık açarak biberlerin içini oluşturduğunuz harçla doldurun ve 180 derece fırında 20-30 dk pişirin.
Ketojenik Beslenme Nasıl Yapılır?
Her yıl farklı metodlar, yollar ya da diyetler keşfediliyor. Ketojenik diyette 1 haftada kaç kilo verilir gibi sorular da akıllara geliyor.
Kişisel olarak hangi yol uygunsa o izleniyor. Bu noktada beslenmenin 'kişisel' bir olgu olduğu akıllara geliyor. Size uygun olmayan bir beslenme düzenini uygulamamanızı öneririz. Bu hatırlatmadan sonra düşük karbonhidrat yüksek yağ oranına sahip ketojenik beslenmenin de herkese uygun olmayacağını söyleyelim. Sağlık sorunlarınız var ise doktorunuza danışarak ketojenik beslenme düzeninizin takibin sağlayabilirsiniz.
Ketojenik Gıdalar Nelerdir?
Ketojenik Diyette Çay İçilir mi?
Çay ve kahve az miktarda süt ya da krema ile tüketilebilir; ara sıra bir kadeh şarap da içebilirsiniz.
Ketojenik diyet yaparken ne kadar az karbonhidrat alırsanız kilonuzu ve kan şekerinizi o kadar etkileyecektir.
Ketojenik Diyet Zararları
Diyabet hastası ya da kalp hastasıysanız bu diyet bolca proteinli gıdalar içerdiği için ölüme yol açabilir.
Vücutta yapılan tüm değişiklikler gibi ilaç kullanımı ve yağlı yiyecekler psikolojik olarak kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir. Kısa bir süre sonra vücut bu duruma da alışır ve sorun kalmaz.