Dam koruğu bitkisinin özelliklerini, kullanım alanlarını ve faydalarını Dr. Muammer Yıldız şöyle aktardı;
• Basur hastalığında kullanılmaktadır.
• Sindirim sistemini düzene sokmaktadır.
• Kalp, damar rahatsızlığına da iyi gelmektedir.
• Kalp krizi riskini azaltmaktadır.
• Katı urlara, Ateş yanığına, guta yakısı konursa iyi gelir.
Çay gibi demlenip günde üç çay bardağı içilirse Karaciğer ve öd kesesine çok faydalıdır.
Kaya koruğunun iç ve dış guatrda çok faydalı olduğu görülmüştür.
Safrayı söker. Bağırsak yaralarına ve ishale iyi gelir, safrayı düzenler, vücuda kuvvetlendirir, kötü rahim akıntılarını keser.
Taze bitki nasırların üzerine konulursa nasırları söker, siğilleri döker.
BAĞIRSAK KURTLARINI DÜŞÜRÜR
Kaya koruğunun suyu çıkartılıp sabahları üçer kaşık içilir ve siğil üzeri bu su ile pansuman yapılırsa siğilleri yok eder. 20 gramdan fazla içmek dalağa zara verir.
Cilt iltihaplarında, egzamada ve nasır tedavisinde kullanılır. İltihapları önleyici, ağrı kesici ve derinin keratonik yapısının bozulmasını önleyicidir.
• Başta iltihaplı deri hastalıklarında egzama, fistül, yanık yaraları ve apseye karşı kullanılır
KAYA KORUĞU ÇAYI TARİFİ
Kaya koruğu yaprağından 1-2 gr (küçük bir yaprak) demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Hafif zehirli olması nedeni ile günde iki defa içilebilir.