Çok faydalı olan safran baharatı ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Pek çok faydasından dolayı göz bebeği olan safran hakkında insanların bilmediği bir sürü özellik vardır. Farklı şekillerde tüketilebilmesi mümkün olan bu baharat aynı zamanda yiyecekleri de lezzetli hale getirmektedir. Peki bu kadar sağlıklı bilinen safranın zararları da var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Tüm cevaplar bu yazıda...
Safranın Faydaları
Safran halk arasında çok sağlıklı olmasıyla bilinen bir baharattır. Çoğu hastalığın tedavisinde yardımcı olan safran hakkında bilinen bazı faydalar ise şunlardır:
Safranın Kalorisi ve Besin Değeri
Safranın 100 gramında 310 kcal kalori bulunmaktadır. Orta porsiyonda 2 gr safran bulunduğu için 2 gramda da 7 kalori bulunur. 100 gram safranın besin değerleri ise şöyledir:
Safranın Zararları
Çoğu hastalığa iyi gelmesiyle bilinir. Safran faydalarının yanı sıra bazı zararlara da sahiptir. Her besin gibi safran da fazla tüketilmemelidir. Aşırı kullanımında şu sıkıntılar ortaya çıkabilir:
Safran Nasıl Tüketilir?
Safran çok güçlü bir renk ve koku vericidir. Yiyeceklere katılan bir baharattır. Çok faydalı olmasından dolayı tavsiye edilen bir besindir. Safran toz halinde yemeklere katılarak tüketilebilir. Ya da çayı hazırlanıp içilerek de tüketilir. Safran pek çok yemeğe katılabildiği için tüketimi de zor değildir.
Safranın Cilde Faydaları
Safran bedendeki birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Uzun yıllardır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Cilt için de oldukça faydalı bir baharattır. Safran baharatının cilde olan bazı faydaları şunlardır:
Safran Nedir?
Safran, sonbaharda çiçek açan 20-30 cm boyunda çiğdem cinsinden olan soğanlı bir kültür bitkisinden çıkarılır. Safran bitkisi yaprakları şerit şeklindedir ve mor çiçekleri olan üç tepecikli bir bitkidir. Genellikle gıda boyası ve renklendirici olarak kullanılmaktadır. 100 gram safran tozu için 8bin safran çiçeği gereklidir. Bu yüzden çok değerli bir baharattır. Gıdalara altın rengini veren safranın tadı ise iyot ve saman karışımı gibidir.
Safran Nerede Yetişir?
Safran güneşi seven bir bitkidir. Bundan dolayı da sıcak yerlerde yetişir. Gün ışığı alan yamaçlarda yetişen bir bitkidir ve sağlık için çok faydalıdır. En sevdiği toprak ise gevrek, gevşek, düşük yoğunluğa sahip, iyi sulanmış, iyi akaçlanmış ve yüksek organik içeren killi ve kalker topraklardır. Dünya üzerinde en fazla Fransa, İran, İspanya ve İtalya'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise Safranbolu'da yetişen bir bitkidir.
Safran Hangi Yemeklere Konur?
Safran çok fazla tarifin içerisine girebilecek bir baharattır. Damak tadına göre herkes istediği yemeklere koyabilir. Ancak çok bilinen bazı safranlı yemekler vardır. Bu yemekler safran ile daha da lezzetlendiği için safran bu yemeklerin adeta ana maddesidir. O bazı yemekler ise şunlardır: