Halk arasında mahlep; kokulu kiraz, taş kirazı, meltem, İdris ağacı gibi isimlerde anılmaktadır. Özellikle hamur işleri için kullanılan bir besindir. Kandil simidi deyince akla ilk gelen mahlep; çekirdek, toz, yağ ya da püre olarak kullanılmaktadır. Çok faydalı olmasından dolayı çok konuşulan bu besin görünüş olarak bademe benzemektedir. Peki bu kadar çok faydası olan bu besinin zararları da var mıdır? Tüm cevaplar bu yazıda...
Mahlepin Faydaları
Mahlep, son zamanlarda isminde çok bahsettirmektedir. Bunun sebebi ise sağlığa çok faydalı olmasındandır. Zaten lezzeti ve kokusu için sık sık kullanılan bir besindir ancak çok faydalı olduğu ortaya çıktıktan sonra daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. İsmini böyle çok duyuran mahlepin bazı faydaları ise şunlardır:
Mahlepin Zararları
Mahlep, faydaları ile insanların göz bebeği haline gelmektedir. Her geçen gün daha fazla ismini duyuran bu besinin pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. İnsanlar bu kadar faydalı bir besini tüketirken zararlarının olup olmadığını da merak etmektedirler. Mahlep, dozunda kullanıldığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmez ancak fazla tüketilmemelidir. Her şeyin olduğu gibi mahlepin de aşırı kullanımı zararlıdır. Ve mahlep tozu bal ile macun yapılıp tüketildiğinde kilo aldırıcı bir etki gösterir. Bunlar haricinde mahlepin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Mahlep Nasıl Tüketilir?
Mahlep en çok hamur işlerinde kullanılır. Hoş bir koku ve lezzete sahip olduğu için hamur işlerinin göz bebeğidir. Mahlepin tüketilebileceği bazı şekiller vardır. Bu bazen kullanacak olan kişilerin damak tadına göre değişebilmektedir. Ancak bilinen ve yıllardır bu şekilde kullanılan bazı mahlep tarifleri de vardır. Son derece faydalı olan mahlep şu şekillerde kullanılabilir:
Mahlep Zayıflatır Mı?
Mahlepin pek çok faydası vardır. Bunlar insanlar tarafından öğrenildiğinde mahlepin zayıflatması konusunda bazı meraklar yaşayabilirler. Mahlep direkt olarak tüketildiğinde zayıflatmaz ancak bazı besinler ile ortak kullanılırsa zayıflama etkisi gösterebilir. Örneğin: elma sirkesi, yeşil çay, yeşil kahve, toz tarçın, zeytin yaprağı ve mahlep birlikte kullanılırsa zayıflamaya yardım eder. Bundan hariç olarak mahlep hakkında bilinmesi gereken şey mahlep tozu ile balın karışımından elde edilen macunun kilo aldırıcı bir etkiye sahip olmasıdır.
Mahlep Nerelerde Kullanılır?
Mahlep, son zamanlarda ülkemizde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Gerek kendine has kokusu gerekse kendine has lezzeti ile çok dikkat çeken bu besin mutfakta birçok şey ile kullanılmaktadır. Lezzeti ve kokusunun yanı sıra sağlığa oldukça yararlı olan mahlepin kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle mutfakta, hamur işleri içerisinde kullanılmaktadır. Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi pek çok tarifte kendisine rastlamak mümkündür. Kişilerin isteğine göre mahlep daha farklı lezzetlere katılarak da kullanılabiliyor. Osmanlı mutfaklarında mahlep, pilav ve helvaya katılarak kullanıldığı için günümüzde hâlâ pilav ve helva içerisinde kullanılabiliyor.