İstanbul Sancaktepe'de yaşayan 44 yaşındaki Erhan Çakır, elektrik malzemeleri satıyordu. Aynı iş yerinde 5 kişi çalışıyorlardı, arkadaşları da enfekte oldu ama onlar COVİD-19'u hafif atlattı. Erhan Çakır, koronavirüs pandemisinin ülkemizde en tehlikeli zamanı olan Nisan ayının başında önce grip olduğunu zannetti ve özel bir hastaneye gitti. Orada tahlil yapıp film çektiler, ilaç verip eve gönderdiler. Ertesi gün durumunda bir değişiklik olmayınca bu sefer başka bir hastaneye gitti. Orada da ilaç verip eve gönderdiler. Yine sonuç alınamayınca bu sefer Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi gitti. Orada sürüntü örneği alındı, tomografi çekildi ve ne yazık ki tomografisindeki ağır tutulmaları gören doktorlar COVID-19 teşhisi koydu. İlaç verip tedavisini evde planladı. Durumu iyice ağırlaşınca ve nefes alamamaya başlayınca eşi Duygu Çakır eşini yeniden hastaneye götürdü. Erhan Çakır, 9 Nisan'da hastaneye yattı, 12 Nisan'da yoğun bakim servisine alınıp entübe edildi. 15 gün Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kaldıktan sonra Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilip ECMO (Yapay Akciğer) cihazına bağlandı.
Bu arada Erhan Bey, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde entübe edildiği gün eşi Duygu Çakır ve oğulları Yiğit ve Efe de hastaneye yattı çünkü onlar da enfekte olmuştu. Duygu Hanım ve Yiğit'in ciğerlerinde tutulumlar vardı, Efe'nin ciğerlerinde ise kalınlaşma başlamıştı. 8 gün hastanede yattıktan sonra taburcu oldular. Erhan Çakır'a iki kez plazma, bir kez de kök hücre tedavisi uygulandı. Ancak vücudu yapılan tedavilere cevap vermedi. Şuanda COVİD-19 testi negatif ancak bu hastalık akciğerlerinde büyük tahribat bıraktı. Tek ve son şansı ise en kısa sürede akciğer nakli olması.
ZAMANIMIZ KISITLI
Erhan Çakır'ın eşi Duygu Çakır eşinin koronavirüs sonrası akciğer nakli bekleyen ilk hastalardan olduğunu belirterek şunları söyledi; "Erhan, her baba gibi çocuklarına çok düşkündü. Yoğun bakıma girene kadar, son ana kadar bu hastalık onlara bulaşmasın diye çok uğraştı. Bizim tek umudumuz akciğer nakli. Akciğer naklini gerçekleştirecek olan doktorumuz Doç. Dr. Erdal Taşçı ve ekibi çok iyi, hastane çok iyi ama eşim akciğer beklerken yoğun bakımda ne kadar daha dayanabilir; bunu bilmiyoruz. O da mücadele veriyor, çok dirayetli davranıyor ama zamanımız kısıtlı. Lütfen eşimin 'Yiğidim ve Efem' diye sevdiği çocuklarına kavuşması için organ bağışı yapın. Sadece bizim için değil organ nakli bekleyen tüm insanlara umut olmak için sesimizi duyurmamız lazım" dedi.
COVID-19 PANDEMİSİ İLE YAPILAN SAVAŞTAN ZAFERLE ÇIKTIK"
PROF. DR. KAAN KIRALİ: SAĞLIK SİSTEMİMİZDE SORUN YOK ANCAK ORGAN BAĞIŞI YOK!
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, Erhan Çakır'ın durumu ile ilgili şu bilgileri verdi: "Koronavirüs, özellikle solunum sisteminde ciddi hasara yol açmakta, aşırı reaksiyon gelişmesi halinde ciddi akciğer yetmezliğine sebebiyet vermektedir. Halen hastanemizin Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım ünitesinde yatmakta olan hastamız yaklaşık 40 gündür ECMO desteği altında yaşama tutunmaktadır. Dünyada bu tip hastalara uygun akciğer nakli yapılması çok nadir başarılabilmiştir. Hastamız 45 yaşında genç bir erkekti ve daha öncesine ait bir akciğer rahatsızlığı bulunmamakta idi.
Bugüne kadar en uç tedavi yöntemlerinin hepsi uygulanmış, en son kök hücre uygulaması da yapılmıştır. Ancak bu tedavilere de cevabın beklenen düzeyde olmaması, akciğer fonksiyonları neredeyse sıfır olması sebebiyle bu hastamızın akciğer nakli ile sağlığına kavuşabilmesi için bildirimi yapılmış ve bir donörden akciğer naklini beklemektedir. Ülkemizde COVID-19 pandemisi ile yapılan başarılı savaştan zaferle çıkmış bir sağlık sistemimiz, akciğer nakli gerekecek kadar bozulmuş hastaların bu tedavi ile sağlıklarına kavuşmalarını da sağlayacak kapasitedir. Ancak, esas problem akciğer alınacak donör bağışının çok az veya hiç olmamasıdır. Ülke olarak bu konuda hassas olabilirsek, akciğer nakli bekleyen hastalarımızın da hayata kazandırılmaları çok kolaylaşacaktır.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR!
DÜNYADA 2 KORONAVİRÜS HASTASINA AKCİĞER NAKLİ YAPILDI
İtalya Milano'da yaşayan 18 yaşındaki COVİD-19 geçiren Francesco isimli hasta, 30 Nisan'da acil organ nakli listesine alındı. 18 Mayıs'ta ise operasyonla hastaya çift akciğer nakli yapıldı. Avusturya'nın başkenti Viyana'da ise 8 haftadır Koronavirüs ile mücadele eden 45 yaşındaki bir kadın hastaya akciğer nakli gerçekleştirdi. Yine Vietnam'da Vietnam Hava Yolları'nda pilot olarak görev yapan 43 yaşındaki İngiliz hastanın giderek kötüleşmesi üzerine son çare olarak akciğer nakli yapılmasına karar verildi. Türkiye'de ise COVID-19 sonrası akciğer nakli bekleyen şuan 1 hasta bulunuyor.