Ağacı küçük boyutlarda olan kayısı, ilkbaharla birlikte çiçek açmaya başlar ve ardından ilk meyvelerini verir. Meyvelerin mevsim bitmeden toplanması konusu önemlidir. Kayısının kabukları ve çekirdekleri geçmiş tarihlerde bir takım hastalıklara karşı kullanılmaktaydı. Günümüzde de hem hastalıklara karşı sağladığı faydalardan dolayı hem de lezzetli oluşuyla mutfaklardan eksik olmuyor. Olgunlaşmamış hali daha ekşi olan ancak olgunlaştıkça gayet tatlı bir hal alan bu meyve ile birçok çeşit tatlı yapılmaktadır. Kayısı kullandığınız tatlılarınıza ilave şeker katmanıza gerek kalmaz ve kayısı yeteri kadar tatlılık sağlar. Kayısı ile yapılan en bilinen seçeneklerden bazıları da kayısı hoşafı ve kayısı reçelidir. Ayrıca kayısı çekirdeği de kuruyemiş olarak tüketilebilmektedir. Pek çok farklı çeşitle mutfaklarımıza giren kayısının aşırı tüketilmesi konusunda uzmanlar uyarmaktadır. Bağırsak florasına olan etkilerinden dolayı kayısının zararlarından korunmak istiyorsanız tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.
Kayısının kalorisi ve besin değeri
- 100 gram kayısı yaklaşık 50 kaloridir.
- 1 adet kuru kayısı tükettiğinizde yaklaşık 14 kalori almış olursunuz.
- 100 gram kayısı 1.5 gram kadar protein içermektedir.
- Lif bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
- Kalsiyum, magnezyum, demir gibi birçok mineral içerir.
- C vitamini açısından zengindir.
- A, E, B6 vitaminlerini içermektedir.
- Riboflavin, niasin, tiamin bileşenlerini içerir.
- K vitamini ( filokinon ) içerir.
Kavunun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Kavun Neye İyi Gelir, Faydaları Neler?
Kayısının faydaları nelerdir?
- Kayısı, retinol olarak adlandırılan A vitamini açısından çok zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde göz sağlığı açısından çok faydalıdır. Görmeyi arttırır. Ayrıca göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Kayısı çekirdeklerinin en bilinen özelliklerinden biri vücutta iltihap oluşmasına karşı sağladığı etkilerdir. Beta-kriptoksin içeren kayısı, vücutta oluşabilecek inflamatuarlara karşı etkilidir.
- Kayısı, kemik gelişimi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden olan kalsiyum, magnezyum gibi maddeler açısından zengindir. Bu sayede kemiklerinizin güçlenmesini ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlar.
- İçerdiği E vitamini sayesinde cildinizi besler ve nemlendirir. Kayısı çekirdeği kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Cildin ölü deriden arınmasını ve daha parlak görünmesini sağlayan bir özelliği vardır. Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtileri ile savaşır ve kırışıklıkları önler.
- Kayısı, anti inflamatuar özelliği ile vücudunuzdaki cilt hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir. Egzama, dermatit gibi cilt rahatsızlıkları için kayısı yağı kullanabilirsiniz. Ciltteki kızarıklık ve hassasiyeti önleyici etkisi vardır. Herhangi bir yan etki oluşumuna karşı doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye edilmektedir.
- Kuru kayısının faydaları arasında antioksidan özelliğinden de bahsetmemek olmaz. Antioksidanlar vücuttaki hücreler için sorun teşkil eden serbest radikalleri öldürür. Bu özelliği sayesinde düzenli kayısı tüketmek vücuttaki toksinlerin atılmasına da katkı sağlamaktadır.
- Kayısı tam bir potasyum kaynağıdır. Vücutta görülen potasyum eksikliği baş ağrısı gibi semptomlara sebep olabilmektedir. Kayısı bu gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
- Ağız kokusunun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bazı kokuların sebebi diş çürümeleri, bazısı ise mideden kaynaklı olabilir. Kayısı tüketmek mideden kaynaklanan ağız kokularını önler. Ayrıca ağız içi yaralarını ( aft ) iyileştirici bir etkisi de vardır.
Karpuzun Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Karpuz Neye, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kayısının zararları
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.