Dondurmanın faydaları ile ilgili bugüne kadar birçok farklı iddia ortaya atılmıştır. Aslında, dondurmayı abartmadığınız sürece sağlığa faydalıdır. Her gün yüzlerce insan, dondurmanın faydaları ile ilgili araştırma yapmaktadır. Özellikle, dondurmanın boğaza faydası konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Haberimizde, merak edilen dondurmanın faydaları ve zararları hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
DONDURANIN FAYDALARI
Sadece vanilyalı kek, vanilyalı krema veya vanilyalı dondurma, vanilya içeren lezzetlerden bazılarıdır. Bu vanilya aroması tüm Türkiye'de ve dünyada beğeniliyor. Ancak sadece bazılarımız kaynağının ve kökeninin farkındayız. Yüzyıllardır görkemli tatlıların bir parçası olan bu lezzet hakkında daha fazla bilgi sabah.com.tr'de yer alıyor!
Vanilyalı dondurma ve yemeyi sevdiğimiz diğer tatlılar, lezzetlerini vanilya çekirdeklerinden elde edilen vanilya ekstraktının varlığına bağlar. Bu fasulye, Vanilya cinsinin orkide tarafından elde edilen güneşte kurutulmuş baklalardır. Şaşırtıcı derecede yumuşak ve tatlı tadı ve kokusu, onu tatlı içecek ve şekerlemelerde popüler bir bileşen haline getirir.
Her seferinde dondurma kabına gizlice bir kaşık daha eklediğinden dolayı kendini suçlu hisseden biriysen, yapma. Elbette, tüm tatlı ikramlar ılımlı bir şekilde yenilmelidir, ancak dondurmanın sadece yazın bolca yemeniz gereken bir şey olduğunu düşünmek için bir neden yoktur.
Belinizi istediğiniz yerde tutmayı kolaylaştıran kalsiyum oldukça önemli bir besindir! Bilim adamları hala bu konuyu araştırıyorlar, ancak temel fikir, kalsiyum açısından zengin yiyecekleri yemenin vücudunuzu güçlü tutmasına ve metabolizmanızın iyi çalışmasına yardımcı olduğu.
Bir çalışma, az yağlı süt tüketmenin, kaybettiğiniz kilolardan herhangi birini geri kazanmadan daha fazla kalori almanızı mümkün kıldığını bile ortaya koymuştur.
Bir kaşık dondurma yediğinizde, sisteminize süt ve krema aldığınızdan emin olabilirsiniz. Bu bileşenler harika kalsiyum, D vitamini, riboflavin, A vitamini ve fosfor kaynaklarıdır.
Ayrıca, tercih ettiğiniz dondurma lezzetine bağlı olarak, daha da fazla besin alıyor olabilirsiniz. Örneğin, vanilya fasulyesi antioksidanların yanı sıra az miktarda kalsiyum, manganez, magnezyum, potasyum, çinko ve demir içerir. Mesela bitter çikolatalı dondurma sever misiniz? Bu dondurma antioksidanlarla doludur ve kalbinizi korumak için flavonoidler, kolesterol seviyenizi düşürmek için oleik asit ve serbest radikallerle savaşmak için fitokimyasallar içerir.
DONDURMANIN ZARARLARI
İşlenmiş dondurmalar genel olarak eritrosin ve indigo karmin gibi yapay gıda boyalarını barındırır. FDA tarafından onaylanmış olmalarına rağmen, bazı araştırmalar bu boyaları çocuklarda hiperaktivite ve davranışsal konularla ilişkilendirmektedir.
Yiyecekleri kalınlaştırmak ve tekstüre etmek için kullanılan guar sakızı da dondurmada yaygındır. Genellikle güvenli kabul edilir, ancak şişkinlik, gaz ve kramplar gibi hafif yan etkilere neden olabilir.
DONDURMANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Normal bir dondurmada şu besin değerleri mevcuttur:
DONDURMANIN BOĞAZ FAYDASI
Çoğu boğaz ağrısı bir virüsden kaynaklandığından ve antibiyotik tedavisi gerektirmediğinden, ev ilaçları farenjit veya boğaz ağrısının tedavisinde önemli bir husustur. Doğru yiyecekleri yemek, cızırtılı, boğaz ağrısını hafifletebilir. Dondurma gibi soğuk yiyeceklerin boğaz ağrısını yatıştırdığı ve uyuşturduğu söylenir, ancak bazı dondurma türleri tahrişe neden olabilir.