Zerdeçal diğer adıyla Curcuma Longa, medikal bir bitkidir. Oldukça besleyici ve faydaları olan bu bitki hastalıklara şifa oluyor.
Peki şifa dolu zerdeçallı su nasıl hazırlanır, ne zaman tüketilir, faydaları nelerdir?
Malzemeler:
*1 su bardağı su
*1 çay kaşığı toz zerdeçal ya da birkaç dilim taze zerdeçal
*1 tutam karabiber
Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ile birlikte bir tutam karabiber ekleyin. Karışımı bekletmeden hemen için. İşte her sabah zerdeçallı su içtiğinizde göreceğiniz faydalar...
YAĞ YAKIMINA YARDIMCI OLUR!
Zerdeçalın metabolizma hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır.
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLER
Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde atardamarlarınızda bulunan lipitlerin yok edilmesine katkı sağlar.
KARACİĞER SAĞLIĞINI KORUR
Zerdeçal bitkisi karaciğer sağlığı için çok önemlidir. Bilirubin ve safra arasındaki dengenin korunmasına yardımcı olur. Toksin birikmeleri ve yağı da azaltır.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Zerdeçal suyu, kan şekerinin metabolizmasını harekete geçirme yetisiyle Tip 2 diyabet hastalarına faydası oluyor.
SİNDİRİM BOZUKLUKLARIYLA MÜCADELE EDER
Hazımsızlık belirtilerini hafifleterek midedeki fazla asit miktarını azaltarak ülser ve reflüyü önler.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Zerdeçal suyu düzenli şekilde tüketildiğinde kanser hücrelerinin artmasını yavaşlatırken kanserli hücrelerin yok edilmesine de yardımcı oluyor.
ALZHEİMER'I ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR
Zerdeçal bitkisinin aktif bileşeni kürkümin, hücrelerin serbest radikallerden dolayı zarar görmesini engeller.
ARTRİT İLE SAVAŞIR
Zerdeçal suyu, sindirildiğinde eklem ağrılarını ve tutulmaları azaltan güçlü antioksidanları bünyesinde barındırır.
ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLER
Yalnızca hücre yaşlanmasına karşı savaşmaz, ek olarak cildinizde ve saçınızda da yaşlanma belirtilerinin oluşmasını önler.
ZERDEÇALI KİMLER TÜKETMEMELİ?
Hamilelerde rahim kasılmalarını arttırabileceği için yoğun tüketilmemesi önerilir. Bir hafta içinde ameliyat olacak olanlar zerdeçal tüketmemelidir.
TAZE ZERDEÇAL NE KADAR TÜKETİLEBİLİR?
Her gün düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6 – 8 gramdır.