Keçiboynuzu halk arasında harnup olarak da bilinir. Bazı yörelerde farklı isimle anılabilir ama faydaları bakımından her zaman aynıdır. Keçiboynuzu günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Kozmetikten bebek mamalarına; gıda ürünlerinden alternatif tıp yöntemlerine kadar birçok farklı alanda keçiboynuzu kullanılmaktadır. Bu kadar yararlı bir besin olan keçiboynuzunun faydaları ve zararları hakkında detaylı içerik hazırladık. Keçiboynuzunun kalorisi ve besin değeri ile ilgili gerekli detayları da aktaracağız.
KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI
Keçiboynuzu insan sağlığı için birçok faydası olduğuna değinmiştik. Bunları maddeler halinde sıralayalım sizlere.
KEÇİBOYNUZUNUN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Keçiboynuzunun 25 gramı 57 (kcal) kaloridir.
Keçiboynuzun besin değeri %94 Karbonhidrat, %5 Protein, %2 Yağ içerir.
Diğer besin değerleri şu şekilde:
Karbonhidrat (g) 22.9
Protein (g) 1.2
Yağ (g) 0.18
Lif (g) 10.25
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.25
Potasyum (mg) 213
Kalsiyum (mg) 89.5
Vitamin A (iu) 3.6
Vitamin C (mg) 0.05
Demir 0.75
KEÇİBOYNUZUNUN ZARARLARI
Keçiboynuzu güçlü bir besin kaynağı olduğu için çok yararlı bir besin türü ama aşırı tüketimi ile de zararlı bir besin türü olmaktadır. Aslında bu tüm besinler için geçerlidir. Tüketim oranını günlük olarak belirli oranda ayarlarsak faydasını görürüz. O sınırı aşarsak zararlarını ve yan etkilerini görürüz. Keçiboynuzu kan şekerini yükselttiği için fazla tüketimi insan sağlığına zarar verir. Kalsiyum, potasyum bakımından zengin olduğu için vücutta fazla mineraller insan sağlığına zarar verir. Özellikle bebekler için verilen tüketim oranı doktor kontrolünde olmalıdır.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ KİLO ALDIRIR MI?
Lif oranı yüksek ayrıca antioksidan bakımından zengin ve düşük yağ ve şeker oranı ile tercih sebebi olan keçiboynuzu pekmezi kilo aldırmaz kilo verdirmeye yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezi içerisinde kafein ve glüten de yoktur. Bu yüzden günlük beslenmede tercih edilebilir. Çok aşırı tüketimi ise hem kilo aldırır hem insan sağlığına zarar verebilir.
KEÇİBOYNUZU NASIL TÜKETİLİR?
Keçiboynuzunun tadı tatlı olduğu için çok zorlanmadan yenilebilecek besin türüdür. İster direk kuru bir şekilde yiyebilirsiniz. Yani atıştırmalık olarak öğün aralarında tercih edebilirsiniz. Dileyen toz haline getirip tüketebilir. Tozu sütle ya da balla karıştırıp tüketebilirsiniz. Bunun dışında keçiboynuzu pekmezi, şurubu, özü, hapları gibi tüketim şekilleri de vardır. Size uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Keçiboynuzu nasıl kaynatılır?
Keçiboynuzu kaynatmak isteyenler önce yarım litre suyu tencereye koyup kaynatın. Keçiboynuzunu parçalara ayırıp kaynamış suyun içerisine atın. Daha sonra kısık ateşte 4-5 dakika bekleterek kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alarak 20 dakika bekletin. Ve hazır…