Şeftali yemekten çok hoşlanan ve sık sık tüketen insanların aklında bazı sorular olabilir. Lezzeti ve faydaları olduğu kadar zararları da bulunan bu meyvenin tüm detaylarına bu yazıyla ineceğiz ve akıllardaki sorulara cevap vereceğiz. Şeftali çekirdeği ile ilgili sorular da cevaplanacak. Şeftali çekirdeğinin zehirli mi zehirsiz mi olduğu bu yazıda...
Şeftalinin Faydaları
Şeftalinin azımsanmaması gereken faydaları vardır. İnsan bedenine çok büyük faydaları bulunan bir yiyecektir. Bir şeftalinin insana olan bazı faydaları şunlardır:
Şeftalinin Zararları
Her yiyecek gibi şeftalinin de birçok faydasının yanında zararları vardır. Ancak elbette onlarca faydasının yanında zararları çok azdır. Şeftalinin zararları şunlardır:
Şeftalin Kalorisi ve Besin Değeri
Şeftalinin besin içeriği oldukça geniştir.
Şeftalinin kalorisi ise boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 100 gramlık bir şeftalinin kalorisi 39 kcaldir.
Hamilelikte Şeftalinin Faydaları
Hamilelikte tüketim oldukça önemlidir. Şeftali yemek hamilelikte düzenli olmalıdır. Içerdiği mineral ve vitaminler bakımından dikkatli tüketilmesi gerekir. Şeftali kişinin boğazını etkileyebileceği için soyup yemelidir. Hamilelikte şeftali yemenin birçok faydası vardır. Bazıları ise şunlardır:
Şeftalinin Mideye Faydaları
Şeftali birçok şeye fayda eder. Bunlardan birisi de kesinlikle midedir. Şeftalinin mideye olan faydası oldukça büyüktür. Gastrit ve kolit gibi sindirim problemlerinin tedavisinde kullanılır ve iyi gelir.
Şeftalinin Cilde Faydaları
Bedene olan faydaları ile bilinen şeftalinin cilde de faydası çok büyüktür. Vitamin bakımından oldukça zengin olan bu meyve cildi besler, tonu dengeler, kırışıklıkların oluşumunu engeller. Şeftali maskesi ilk kullanımından itibaren etkisini gösterir. Şeftali maskesi kullandıktan sonra ciltteki yumuşama herkes tarafından fark edilir. Aynı zamanda cilt üstündeki biriken kir ve ölü derilerin temizlenmesine yardımcı olur. İltihap giderici etkisi olan şeftali akne sorunu yaşayan herkesin de işine yarar.
Şeftali Kabız Yapar Mı?
Şeftali yüksek lifli içeriği sayesinde kişinin sindirim sistemine yardımcı olur ve kabızlığı engellemede kullanılır. Ancak bazı insanlarda bu etki tam tersi şeklinde de görülebilir. Yani bazı insanlarda şeftali kabızlığa yol açabilir. Ancak genel olarak insanlarda kabızlığa yol açtığı fazla görülmez.
Şeftali Çekirdeği Zehirli Midir?
Bazı meyvelerin çekirdekleri zehirli olabilmektedir. Şeftali çekirdeği de o çekirdeklerden birisidir. Fazla tüketilirse kişide zehirlenmeye yol açabilir. Verilere göre yetişkin bir insan 15- 20 adet tüketirse, çocuklar 8- 10 tane tüketirse zehirlenme oluşur. Bu yüzden fazla tüketilmesi kesinlikle tehlikeli olan bir şeydir.