Altı haftalık aradan sonra dün kuaförler, berberler ve güzellik salonları kapılarını yeniden açtı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, dün faaliyetlerine başlayan kuaförler ve güzellik merkezleri hakkında uyarılarda bulundu…
Ülkeler arası farklılık göstermek ile birlikte ortalama sekiz haftalık süreçte salgının tepe noktasını yakaladığını ve ardından salgın eğrisinin plato çizerek azalma eğilimi içinde olduğunu görüyoruz. Bu süreç ülkelerin sağlık politikaları ve aldığı kısıtlayıcı önlemler çok değişkenlik göstermektedir. Ülkemiz, nüfus oranlarına göre (83 milyon) Covid-19 vaka sayısında 135 bin vakayla 42'nci sırada yer alırken, ölümlerde 34'üncü sırada (3 bin 800) yer aldı. Bu sonuçlar, alınan sıkı tedbirlerin, vaka tespitinin, iyi bir filyasyon yönetiminin, etkin ve erken tedaviye ulaşılabilirliğin, çok başarılı bir sağlık ordusunun ve alınan tedbirlere uyan vatandaşların iş birliğiyle sağlanmıştır.
Şimdi tüm dünyada salgın eğrilerinde vaka sayılarının azalması ile birlikte, alınan tedbirlerde gevşemeler ve mevcut kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması gündemde. Peki, tüm dünyayı kasıp kavuran salgın bir anda bitti mi? Hayır bitmedi. Sonuçta ciddi küresel sağlık sorunu olan Covid-19 virüsünün yaklaşık bir yıl kadar hayatımızda yer alacağı tahmin ediliyor. Ancak bu sekiz haftalık sıkı tedbir dönemi bazı iş alanlarında ciddi ekonomik krize yol açtı, çünkü bazı meslekler evden çalışmaya uygun değil. Bunların başında güzellik merkezleri ve kuaförler gelmektedir.
ALETLER KİŞİYE ÖZEL OLMALI
Peki yeni düzen nasıl olacak?
Kuaförler ve güzellik merkezlerinde
randevu sistemi ile çalışılacak.
İçeride belli sayıda müşteri ve bir
bekleyen olacak.
Yan yana koltuklarda oturulmayacak,
bir koltuk dolu bir koltuk boş
olacak.
Herkes maskeli olacak, yiyecek
ve içecek ikramı olmayacak.
Kuaförde mümkün olduğunca az
zaman geçirmeye çalışılmalı.
Mekanlarda klimalara dikkat
edilecek. İçerideki havayı ısıtıp-soğutan
klimalizasyon sistemi olmamalı. Özellikle
split klimalar, viral damlacığın
daha uzağa yayılmasını sağlıyor.
Viral riski azaltmanın en doğru
yolu taze hava ile çalışan ve hepa filtreli
havalandırma sistemleri kullanılmalı.
Ancak bu ciddi bir maliyet yükü oluşturmaktadır.
Bu salonlarda kullanılan, tarak ve
havlular nasıl temizlenmeli?
Havlular tek kullanımlık olmalı ve
mutlaka sterilizasyona gönderilmeli ya
da 60-80 derecede yıkanmalı.
Manikür ve pedikür aletleri mutlaka
sterlizasyonda temizlenmeli veya
kişiler tercihen kendi kişisel bakım setlerini,
ojelerini kullanmalı.