Nohutun kavrulması ile elde edilen leblebiyi genellikle tok tutuğu için çok fazla tüketilmektedir. Lifli yapısından dolayı insanı tok tutar. Leblebi ne kadar yenmeli gibi sorular sorulmaktadır. Bir avuç kadar leblebiyi aşırıya gitmediği sürece tüketebilirsiniz. Genellikle kuruyemiş olarak tüketimi yapılan leblebinin kalorisi düşük, karbonhidrat oranı az ve protein kaynağıdır. Leblebi Bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını korur. Mide rahatsızlıkları olan kişiler leblebi gastrite iyi gelir mi? Gibi soruların cevabını merak ediyorlar. Leblebinin içerisinde çok az bir yağ oranı olduğundan dolayı sindirimi kolaylaştırır ve mide hazmını rahatlatmaktadır. Leblebi kalsiyum, magnezyum, potasyum bakımından oldukça zengindir. İçeriğinden dolayı ayrıca diyet sürecinde kadınların dostudur. Leblebinin faydaları ve zararı nedir? Merak edilen bu soruları yanıtlayacağız. Beyaz ve sarı leblebi nasıl yapılır, neye iyi gelir? İşte detaylar.
LEBLEBİNİN FAYDALARI
LEBLEBİNİN ZARARLARI
LEBLEBİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Asya ve Orta Doğunun vazgeçilmezlerinden birisidir leblebi tüketmek. Mutlaka bir çay kenarında bir kâsede bulundurdukları, nohut ile kavrulmuş olan kuru yemişlerden leblebinin kalorisi 100 gramı yaklaşık olarak 180 kalori içermektedir. Yani yaklaşık olarak 2 yarım ekmek kadar bir kalorisi bulunmaktadır. Buda lifli oluşundan dolayı sizleri uzun süre tok tutmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede aç hissetmeyip yemek tüketmediğinizden dolayı kolay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. 100 gram leblebinin besin değeri karbonhidrat 38.3 g, Lif 21.4 g, Protein 19.8 g, Yağ 3.4 gram yağ içermektedir.
SARI LEBLEBİ NEYE İYİ GELİR?
Leblebiler Sarı, beyaz gibi renklere ayrılmaktadır. Sarı renkte olan leblebini de rengine göre farklı faydaları da mevcuttur. Sarı renkli olan leblebilerin bol miktarda tüketilmesi ile kansızlık gibi sağlık problemi olan kişilerin, bu sorunlarının çözülmesine yardımcı olmaktadır. Sarı renkte olan leblebi içeriğinde bulunan demir magnezyum ve kalsiyum ile zengin olan sarı leblebi sayesinde vücudunuza enerji sağlar, sizi zihinde tutar. Emziren anneler Leblebi yiyebilir mi gibi sorular sorulacak olursa içeriğinde bol miktarda folik asit bulunduran sarı leblebi anne sütü için de oldukça yararlı bir besin değeri taşımaktadır. Sarı leblebi ile ilgili genellikle merak edilen konulardan biriside Sarı Leblebi gaz yapar mı, gibi sorular merak ediliyor. Leblebinin yan etkilerinden biriside gaz gibi sorunları oluşturmasıdır. Bu yüzden çok fazla leblebi tüketmemeye gayret edin.
SARI LEBLEBİ NASIL YAPILIR?
Ülkemizde ve Orta Doğuda oldukça tüketimi yapılan besinlerden olan leblebinin yapımı bir o kadar kolaydır. Vitaminlerce zengin olan leblebiyi yapmak için öncelikle nohut seçiminin doğru yapılması gerekmektedir. Çünkü nohudun kaliteli olması leblebinizin de kaliteli olmasını sağlamaktadır. Elenen ve temizlenen nohutları odun ateşinde kurutunuz ve bekletiniz. 3 gün bekletilmiş olan nohutlar daha sonra ikinci kez fırınlanır ve kuruması için düz bir yüzeye yayılarak 20 gün bu şekilde beklenir. Bekleme süresinin sonunda artık iyice leblebi halini almış olan nohutlar son kez fırınlanma işleminden geçirilerek kabuklarından ayrılır. Artık nohutunuz leblebi halini almış olmaktadır.
BEYAZ LEBLEBİ NASIL YAPILIR?
Leblebiler sarı, beyaz gibi renklerde bulunmaktadır. Her bir renkteki leblebilerin sağlamış oldukları faydaları da değişmektedir. Beyaz renkteki leblebiler ile ilgili akıllarda merak edilen bazı sorular mevcuttur. Bu sorular genellikle Beyaz Leblebi ishal yapar mı? Gibi sorular çokça araştırılmaktadır. Kalsiyum deposu olan beyaz leblebi ishal yapmaz ve atta uzmanlar tarafından ishale iyi gelen besinler arasında gösterilmektedir. Beyaz Leblebi şekeri yükseltir mi? Ayrıca şekeri yükseltmez, şekeri dengelemeye yardımcı olur. Beyaz renkli olan leblebiyi yapmak için öncelikle almış olduğumuz nohudu sıcak bir suda bekletin. Daha sonra beklemiş olunan nohutların içine tuz serpin ve mikrodalgada kavurun. Kavrulan leblebiniz hazır duruma gelmiş bulunmaktadır. Genellikle beyaz renginin verilmesi için nanoteknoloji ürünü olan bir tür katkı maddesi kullanılmaktadır. Fakat beyaz renkte bir nohut kullanılarak da doğal bir beyaz renkli leblebi elde etmiş olabilirsiniz.